ЗАКРИТИ

Отримати кваліфіковану безоплатну правову допомогу можливо в правничій клініці Східноєвропейського університету

Отримати кваліфіковану безоплатну правову допомогу можливо в правничій клініці Східноєвропейського університету

Навчально-науково-виробничий центр «Правнича клініка» (далі – ННВЦ «Правнича клініка») є структурним підрозділом кафедри правознавства Східноєвропейського університету економіки і менеджменту, (далі – СУЕМ) який бере участь у підготовці фахівців за напрямом "Правознавство"

І функціонує як навчально-науково-виробнича база практичної підготовки студентів для надання безоплатної правової допомоги жителям міста Черкаси та Черкаської області, а також  малозахищеним категоріям населення.

Метою  та основними завданнями ННВЦ «Правнича  клініка» є:

- надання кваліфікованої безоплатної правової допомоги та забезпечення умов для її отримання;

- підвищення рівня практичних знань, умінь і навичок  студентів юридичної спеціальності;

- формування правової культури  жителів регіону і студентів;

- виховання у студентів поваги до  принципів законності, верховенства  права, справедливості і людської гідності;

- розширення співробітництва  СУЕМ із судовими, правоохоронними органами, органами юстиції, державної виконавчої  влади  і місцевого самоврядування, з іншими установами та організаціями;

- впровадження в навчальний процес елементів практичної підготовки  майбутніх юристів.

Аналізуючи діяльність ННВЦ «Правнича клініка»,  можна переконатися,

що викладачі та студенти-консультанти провели значний обсяг організаційної, навчально-методичної та практичної роботи з надання кваліфікованої правової допомоги малозахищеним верствам населення міста та області, що є невід'ємною частиною розбудови демократичної правової держави.

За постійної підтримки ректора СУЕМ кафедра правознавства вживає заходи по вдосконаленню подальшої роботи ННВЦ «Правнича клініка» і створення умов щодо організаційного, інформаційного, методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності Правничої клініки.

Згідно з Положенням про ННВЦ «Правнича клініка», на початку кожного навчального року проводиться конкурсний відбір студентів старших курсів  для цієї  відповідальної  роботи. Розроблено та затверджено Етичний кодекс, посадові інструкції студентів-консультантів та інші локальні нормативні документи. Загальна кількість студентів, які працюють у «Правничій клініці» консультантами, щорічно збільшується і складає в поточному році 35 осіб. Розробляються і затверджуються щомісячні графіки чергувань студентів-консультантів та викладачів-кураторів. Чергування проводяться щоденно з 15.00 до 17.00. Під час сесії та канікул чергування і прийом громадян проводяться викладачами кафедри правознавства під керівництвом менеджера напряму «Правнича клініка» – старшого викладача Смаглія В. А.

Протягом 2014 року та першого кварталу 2015 року студенти-консультанти ННВЦ «Правнича клініка» у повному обсязі забезпечили  виконання графіків, проведення чергувань, під час яких прийнято та опрацьовано 126 звернень громадян, які порушили 151 питання. 39 громадян звернулись за консультацією по телефону. Серед порушених питань були звернення щодо роз’яснення порядку приватизації земельних ділянок, відновлення порушених трудових прав, оформлення розподілу спадщини, вирішення житлових спорів, правове забезпечення та роз’яснення порядку діяльності об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), розірвання шлюбу, примусової виплати аліментів, роз’яснення щодо зміни запобіжного заходу та інші. Усі звернення розглянуто у терміни, встановлені Законом України «Про звернення громадян». Скарг з боку громадян про несвоєчасний розгляд звернень не надходило. Для підготовки аргументованих правових роз’яснень громадянам використовувалась наукова бібліотека СУЕМ, інтернет-ресурси, нормативна база Ліга-Закон та інші джерела. У окремих випадках для підготовки роз’яснень зі специфічних і складних питань студенти-консультанти звертались до відповідних фахівців, які працюють у правоохоронних органах, місцевих органах державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Як правило, студенти-консультанти надають правову допомогу безпосередньо в офісі ННВЦ «Правнича клініка», який знаходиться в облаштованому кабінеті на першому поверсі університету, у окремих випадках – за телефоном (047) 50-45-46 і (096)-22-36-199, (0472) 64-84-74, а також при виїздах у населені пункти області під час проведення профорієнтаційної роботи та правової пропаганди серед мешканців сіл, учнів загальноосвітніх шкіл та їхніх батьків.

Кращі студенти-консультанти ННВЦ «Правнича клініка» проходять стажування в юридичних фірмах, адвокатських бюро, структурних підрозділах місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, на підприємствах, в організаціях, установах. Так, випускники-магістри з права Чередніченко Андрій, Зозуля Євген працюють в органах внутрішніх справ, Пащенко Сергій, Саєнко Роман служать в збройних силах АТО, Годований Богдан працевлаштувався помічником нотаріуса у смт Христинівка, Медвідь Ольга пройшла конкурсний відбір та працевлаштована до Придніпровського ДВС, Вдовиченко Наталія та Колотило Сергій до – Лисянського ДВС і працюють державними виконавцями, Крижня Наталя працює юрисконсультом у ПБП «Промзв’язок». І такі приклади не поодинокі.

До речі, студент СУЕМ, який успішно навчається за освітньо-кваліфікаційними рівнями «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст», «магістр», виконує у повному обсязі навчальну програму відповідного рівня та має середній бал успішності за всі роки навчання не менше 4,5 і активно працює консультантом ННВЦ «Правнича клініка» не менше двох навчальних семестрів, має право на отримання додатково до диплому ще й Свідоцтва СУЕМ встановленого зразка.

Свідоцтво є підтвердженням проходження студентом додаткового курсу практичної підготовки у ННВЦ «Правнича клініка». Воно видається студенту, який зарекомендував себе з позитивної сторони за весь період навчання в СУЕМ і продемонстрував здібності працювати за обраною професією юриста.

Окремим студентам, які успішно пройшли спеціальний курс практичного навчання у ННВЦ «Правнича клініка», видається рекомендаційний лист ректора СУЕМ як відзнака за належне виконання обов’язків студента-консультанта і виявлені здібності до професії юриста.

Для діяльності ННВЦ «Правнича клініка» створено належні умови, а саме виділено окреме приміщення для прийому та обслуговування клієнтів, яку укомплектовано відповідними меблями, комп’ютерною технікою, мобільним зв’язком, інтернет-ресурсами тощо.

ННВЦ «Правнича клініка» чекає на вас!