Сучасну дитину здивувати дуже складно, адже її життя насичене враженнями: величезна кількість ігор та іграшок, будь-які фільми і мультсеріали. Однак є абсолютно унікальний вид нескладного для сприймання інформації виду навчання – майстер-класи, на яких дитина проявляє і розвиває кращі якості: творчу сторону особистості, уважність, фантазію. Це спосіб у ненав’язливій формі надати можливість вибору професії у майбутньому.
Серед всіх творчих майстер-класів самими захоплюючими для дітей є кулінарні уроки, де дітлахи вчаться готувати прості, але незвичайні страви рівня кафе і навіть ресторанів. А по завершенні заходу так приємно покуштувати власні страви, почастувати і розділити їх з друзями та батьками.
Запропоновані фахівцями кафедри туризму і готельно-ресторанної справи майстер-класи – це особливий жанр узагальнення та поширення педагогічного і професійного досвіду, що являє собою фундаментально розроблені оригінальні авторські методики, які спираються на свої принципи і мають певну структуру. З цієї точки зору майстер-класи відрізняються від інших форм трансляції професійного досвіду тим, що в процесі їх проведення йде безпосередній показ і обговорення запропонованого матеріалу, пошук творчих рішень виробничих ситуацій як з боку учасників майстер-класу, так і з боку майстра.
Викладачі кафедри розробили індивідуальну (авторську) методичну систему, що включає проектування і використання послідовності ряду відомих дидактичних та виховних методик, уроків, заходів, власних «ноу-хау», враховує реальні умови роботи з різними категоріями учнів тощо. Майстер-клас – це особлива форма навчального заняття, яка заснована на «практичних» діях показу і демонстрації творчого вирішення певного пізнавального завдання.
Проведені майстер-класи є одним з низки заходів щодо вибору школярами майбутньої професії, які проводяться за активної участі викладачів і студентів кафедри туризму і готельно-ресторанної справи.