ЗАКРИТИ

Подорожуючи з Черкас до загадкової Шаєвої гори

Подорожуючи з Черкас до загадкової Шаєвої гори

Нещодавно студенти спеціальності «туризм» взяли участь у формуванні туристичного кластеру на Черкащині.

Маршрут пролягав такими населеними пунктами:

  • Степанки
  • Хацьки 
  • Шаєва гора
  • Добра хата

Подорож розпочалася з Черкас до  села Степанки, де студентів гостинно зустрів сільський голова пан Ігор Чекаленко, який розповів про історичні та сучасні Степанки. Далі відбувся переїзд до села Хацьки, де  відбулася зустріч з  Павлом  Брижатим. Це так званий, місцевий скрипаль, який, після виходу  на пенсію почав виробляти скрипки та кобзи. Чоловік показав власну майстерню, свої роботи.  Слухати його було одне задоволення.  Він дуже добре знає давні традиції виробництва скрипок, сам готує лак, вибирає найкращі породи дерев: ялину і грушу-дичку. Подвір’я скрипаля знаходиться на дуже мальовничому місті, саме з нього відкривається краєвид мальовничого села.

Шаєва гора, цілющі джерела, неперевершена природа приваблюють і зачаровують. Там побудована цікава каплиця з великою кількістю ікон. Студенти вмилися джерельною водою, загадали бажання і піднялися на гору. Шаєва гора – це те місце, де потрібно залишити всі негативні емоції. Сюди потрібно приїжджати щоб зрозуміти особливості цієї місцевості, яка приваблюватиме туристів з усієї України. Пагорб знаходиться на лінії геологічного розлому вздовж р. Тясмин, що спричиняє енергетичні аномалії. Такі місця називають місцями сили. У стародавні часи люди знали про такі місця, відчували їх силу і облаштовували на них святилища (капища), а пізніше на капищах будували церкви. Неймовірний краєвид з гори.

Далі студенти відвідали с. Чубівку «Добру Хату» пані Ольги Рекун. Їм розповіли про козацькі традиції, обряди, про історію села, Черкаського краю.

Після такого насиченого дня, трохи втомлені, але все ж таки задоволені, студенти поверталися до Черкас. За один день, вони повністю відчули себе справжніми фахівцями з туризму, які самостійно  пройшли  маршрут і зрозуміли  неймовірну красу і цінність туристичних місць на Черкащині . Ці практичні навички допоможуть їм стати справжніми професіоналами з туризму.