ЗАКРИТИ

Лекція до дня захисту прав людини

Лекція до дня захисту прав людини

10 грудня прогресивна світова спільнота відзначила День захисту прав людини. Адже саме у цей день у далекому 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, що стала першим міжнародно-правовим документом, який проголосив основні права і свободи людини.

Важливість прийняття цього документа важко переоцінити. У Преамбулі Загальної декларації прав людини Генеральна Асамблея зазначила, що «проголошує цю Загальну декларацію прав людини як завдання, до виконання якого повинні прагнути всі народи і всі держави з тим, щоб кожна людина і кожний орган суспільства, завжди маючи на увазі цю Декларацію, прагнули шляхом освіти сприяти поважанню цих прав і свобод і забезпеченню, шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів, загального і ефективного визнання і здійснення їх як серед народів держав-членів Організації, так і серед народів територій, що перебувають під їх юрисдикцією».

Визнаючи вагоме значення даного документу для всього людства, його часто називають Біблією прав людини, Міжнародним каталогом прав людини, Міжнародним стандартом прав людини.

photo_2021-12-13_11-48-59

Головною метою відзначення Дня захисту прав людини прийнято вважати активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги, розробку механізмів захисту основоположних і невід’ємних прав людини, створення і застосування методів виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.

В цей день для студентів кафедри публічного та приватного права Східноєвропейського університету ім. Рауфа Аблязова декан факультету права і гуманітаристики О.М. Лисенко провів лекцію, в ході якої майбутні правознавці дізналися історію створення Загальної декларації прав людини, обговорили важливість дотримання прав людини у сучасному демократичному суспільстві, розглянули конституційні гарантії захисту прав і свобод людини в Україні.

photo_2021-12-13_11-48-55

В рамках відзначення Дня захисту прав людини наукова бібліотека Східноєвропейського університету ім. Рауфа Аблязова підготувала книжково-ілюстративну композицію «Права людини – гарантія розвитку людства».