ЗАКРИТИ

У Черкасах пройшов регіональний форум готельно-ресторанного бізнесу і кейтерінгу

У Черкасах пройшов регіональний форум готельно-ресторанного бізнесу і кейтерінгу

Форум для діалогу між державою, освітою та бізнесом у сфері індустрії гостинності провели 20 червня в готелі Optima.

Захід ініційований Східноєвропейським університетом економіки і менеджменту за сприяння Асоціації кулінарів України та національної мережі Reikartz Hotel Group.

Форум об’єднав різні регіони України. Серед запрошених: відомі ресторатори, готельєри, шеф-кухарі, провідні фахівці сфери гостинності з Черкас, Києва, Житомира, Луцька, Чернігова, а також студенти і викладачі місцевих вишів.

Із вітальним словом до учасників форуму звернулася ректор університету: «Ми прагнемо дати нашим студентам якомога більше практичних навичок. Адже на нинішньому ринку праці діють сучасні технології та методики, яким вони мають навчитися, аби стати конкурентоспроможними. Черкащина ж має неабиякий потенціал для розвитку саме цієї сфери. І тут важлива практика, досвід, бачення різних думок».

Перший заступник голови ОДА Віталій Коваль зауважив, що подібні заходи є досить важливими й необхідними. Як зазначив Віталій Володимирович, нині на Черкащині активно розвивають туристичний напрямок. За сприяння обласної влади в області вже вдруге провели Туристичний форум, працює портал «Черкащина туристична». Також спільно з IT-компанією Everlabs розроблено мобільний туристичний додаток «Черкаси відкриті» з інформацію про найцікавіші об’єкти регіону. Між тим, створено й Асоціацію гостинності Черкащини, якою розроблено вже 12 нових цікавих маршрутів для відвідувачів регіону.

У ході форуму фахівці індустрії гостинності представили свої наукові напрацювання. Президент Асоціації кулінарів України, доктор технічних наук Михайло Пересічний розповів про тенденції і стратегії розвитку кулінарології. Зокрема, він наголосив, що гастрономічна культура в нашій країні недостатньо розвинена: 95 % українців готують вдома і лише 5 % відвідують ресторани.

Про кулінарологію функціонального призначення для студентів доповіла доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу Київського університету культури Світлана Пересічна. Так, за її словами, третина студентів харчується лише двічі на добу, 30 % студентської молоді рідко вживають гарячі страви, 37 % – вважають за необхідне організацію дієтичного харчування у закладах вищої освіти.

Із доповідями також виступили: завідувач кафедри готельно-ресторанної справи і туризму Східноєвропейського університету, голова Черкаського осередку Асоціації кулінарів України Анна Собко; голова правління Житомирської обласної асоціації кулінарів України, генеральний директор ТОВ «Шеф-груп» Віктор Фіалковський; заступник управляючого ресторанами Національної мережі Reikartz Hotel Grouр, віце-президент Асоціації кулінарів України Андрій Магалецький; керівник відділу навчання Національної мережі Reikartz Hotel Grouр Ірина Магалецька; луцький ресторатор Микола Наход; директор туристичної компанії «Мандрівник», голова Асоціації гостинності Черкащини Валентина Височин.

Очільниця Черкаського книжкового фестивалю Людмила Фіть зупинилася на проблемах, з якими вона зіткнулася під час проведення фестивалю, зокрема стосовно розміщення гостей в готелях і організації їхнього харчування.

Форум продовжився майстер-класами від фахівців індустрії гостинності. Шеф-бариста мережі кав’ярень Cult Coffee Тетяна Шаповал презентувала пуровер як альтернативний спосіб заварювання кави.  Шеф-кухар ресторану Faro del porto Олександр Дахно продемонстрував процес приготування страв для справжніх гурманів – міні-закуска з качкою конфі, сет з устриць в нетрадиційній подачі, шоти з устриць. Віктор Фіалковський показав, якими можуть бути традиційні українські страви у форматі новітніх технологій.

Дякуємо спонсорам, які підтримали наш захід: чесько-німецький паб Zivot a Pivo; EFFO (новий український бренд, професійна кулінарна олія компанії «Укролія»); компанія «Луксор-Україна»; торговельна мережа METRO; торгова марка PAVA.