ЗАКРИТИ

Студенти Східноєвропейського університету дізналися, як повернути Світову економіку на правильний шлях

Студенти Східноєвропейського університету дізналися, як повернути Світову економіку на правильний шлях

18 листопада 2011 року делегація Східноєвропейського університету економіки і менеджменту в складі студентів, викладачів та представників адміністрації взяли участь у публічній лекції директора Інституту міжнародної економіки Петерсона Фреда Бергстена.

Тема лекції, яку прочитав відомий американський економіст, називається «Як повернути Світову економіку на правильний шлях?».

Інститут міжнародної економіки Петерсона з моменту його створення в 1981 році очолює Фред Бергстен. Цей інститут є найбільшою дослідницькою установою у Сполучених Штатах Америки, що займається міжнародними економічними проблемами. Його називають "найвпливовішим мозковим центром на планеті".

Фред Бергстен, за версією Fidelity Investment’s Wort, зайняв 37 позицію в рейтингу топ-50 "Хто рухає ринки?", а видання USA Today назвало його «одним з десяти людей, які можуть змінити ваше життя», поставивши в один ряд з винахідником «всесвітньої павутини» та вченим, що встановив факт руйнування озонового шару. Бергстен удостоєний премії Держдепартаменту США, нагороди за виключні заслуги від міністерства фінансів США, а також ордена Почесного Легіону від уряду Франції та отримав звання почесного члена Китайської академії соціальних наук.

Під час лекції були висвітлені питання передумов виходу з глобальної економічної кризи, її вплив на розвиток національних економік та економіки Євросоюзу зокрема, проведений аналіз економічної стійкості до процесів глобальної економічної кризи країн з різним рівнем внутрішнього валового продукту на душу населення та технологічною розвиненістю.

Також Фред Бергстен висловив експертні думки щодо економічного майбутнього України як достатньо молодої країни з економікою, що швидко розвивається та інтегрується у європейську та світову.

Жвава лекція та ще більш динамічне спілкування під час відповідей на питання від представників вищих навчальних закладів України – партнерів Фонду Віктора Пінчука - була продовжена під час її обговорення в кулуарах Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України.

Питання: "А що дала така лекція її учаснику; що нового було сказано; як це вплине на подальше життя?", - були парадигмою спілкування студентами вже після лекції.

Наводимо думки та відповіді на поставлені питання декількох учасників лекції.

Чабанова Анна, Інститут економіки, група: ІТ 71-М, 5 курс, спеціальність: економічна кібернетика.

"Говорячи про Україну, доктор Бергстен перерахував основні уроки в економічній політиці, які вона повинна засвоїти, щоб потрапити в число лідируючих економік: "Україна повинна глобалізувати економіку, оскільки жодна країна в історії не досягала успіху в економічному розвитку без активної участі у світовій економіці.

Щоб бути успішним, треба глобалізувати. Одна з причин для цього - ви маєте бути здатні притягати вільні міжнародні інвестиції у вашу економіку, які за собою приведуть сучасні технології, ефективне управління, маркетингові операції. Капітал - не це найголовніше. Якщо ваші справи йдуть досить добре, ви зможете акумулювати капітал. Але вам потрібний досвід, який мають виключно глобальні маркетингові мережі завдяки корпораціям, що орієнтуються на міжнародний ринок і працюючим в глобальному масштабі".

Його слова якнайширше описують проблеми, які існують у нашій державі, однією з яких є саме інтеграція України до ЄС.

Щодо мене, прослухана лекція мала велике значення щодо перспектив розвитку нашої держави. Мені було цікаво і корисно почути думку такого відомого економіста, як Фред Бергстен. Адже я українка і мене дуже хвилює майбутнє нашої держави".

Шевченко Денис, Інститут економіки, група: ІТ 71-М, 5 курс, спеціальність: економічна кібернетика.

"Фред Бергстен - один з найвідоміших економістів сьогодення, до порад якого прислуховуються уряди багатьох країн світу. Тому було надзвичайно цікаво послухати його міркування щодо нинішньої ситуації у світовій економіці.

Сьогодні, напередодні можливої світової кризи, нашій державі вкрай важливо дотримуватись порад щодо реформування економіки, щоб наблизити інтеграцію України в ЄС і приєднатись до найбільшої економіки Світу.

Я, як студент економічного факультету, почерпнув з лекції Фреда Бергстена знання, необхідні для оцінки теперішнього економічного стану України, а також для того, щоб в подальшому розробити шляхи вирішення проблем, пов'язаних з економікою. Це є основою виведення держави на новий рівень розвитку та можливість для нашої держави посісти гідне місце серед світових держав".

Участь у подібних відкритих діалогах лідерів та експертів високого рівня забезпечує формування відповідальних менеджерів нового покоління, що є одним із стратегічних напрямків діяльності Східноєвропейського університету.

Цим питанням особисто опікується президент Східноєвропейського університету економіки і менеджменту, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії СРСР, академік Інженерної Академії України, академік Міжнародної Інженерної Академії, член Клубу ректорів Європи (CRE) Аблязов Рауф Ахметович. Саме за його участі та особистої підтримки ініціатив студентства та партнерів стала можливою участь делегації університету у відкритій лекції Фреда Бергстена.