ЗАКРИТИ

У Східноєвропейському університеті вивчали замкову архітектуру Черкащини

У Східноєвропейському університеті вивчали замкову архітектуру Черкащини

Сучасний стан і перспективи розвитку палацово-паркового мистецтва Черкаської області обговорювали вчора у Східноєвропейському університеті. За «круглим столом» зібралися краєзнавці, керівники туристичних фірм регіону, професорсько-викладацький склад і студенти кафедри туризму.

Член Національної спілки краєзнавців України Тетяна Федорова розповіла присутнім  про маловідомі пам’ятки замкової архітектури області. Зокрема, вона навела цікаві історичні факти про садибу Кантакузіних-Сперанських (с. Велика Бурімка, Чорнобаївський район), маєток княгині Голіциної у Козацькому на Звенигородщині, садибу баронів Корфів у селі Синиця Христинівського району, церкву Петра і Павла – єдину пам’ятку архітектури, що збереглася від маєтку в селі Мойсівка Драбівського району.

Значну увагу в своєму виступі Тетяна Миколаївна приділила замку Даховських, що знаходиться у с. Леськове на Монастирищині. Це унікальна пам’ятка архітектурного мистецтва ХІХ ст., яка збереглася до нашого часу на Черкащині. Численні башти палацу захоплюють дух, а неоготичний стиль заворожує. Наразі ця будівля перебуває у власності Міністерства оборони України і її майбутнє стоїть під великим знаком питання.

Із не менш захопливими доповідями виступили студенти, які ознайомили слухачів з історією палацу Лопухіних-Демидових у Корсунь-Шевченківському, мисливського замку Шувалових у Тальному, Черкаського замку. Молоді фахівці також внесли пропозиції стосовно того, як підвищити туристичну привабливість цих об’єктів, зокрема за допомогою атракційних послуг.

Підбиваючи підсумки, учасники круглого столу зазначили, що розглянуті об’єкти зазнали значних трансформацій, але не всі з них втратили свій первинний вигляд. Їх обов'язково необхідно досліджувати, відновлювати та охороняти. І яким буде туристичне обличчя нашого регіону залежить не лише від державної підтримки та обсягів фінансування, а й від кожного з нас.