ЗАКРИТИ

Відкриття ННМЦ "Провідна"

Відкриття ННМЦ "Провідна"

Візитівкою Східно-європейського університету економіки і менеджменту є втілення інноваційних підходів підготовки майбутніх спеціалістів наряду з традиційними методами навчання. Черговим кроком до підвищення рівня навчання у ВНЗ стало урочисте відкриття 1 лютого Навчально-наукового методичного центру нового зразка, на чолі з Фімяр Світланою Володимирівною.

Червону стрічку професійним дуетом перерізали ректор СУЕМ Казарінова Наталія Леонідівна та Олена Гордієнко, представник страхової компанії "Провідна" , на базі і за підтримки якої і було створено ННВЦ. На відкритті також були присутні директори інститутів закладу, в той же день в аудиторії розпочалося навчання підопічних Альма-матер. У чому ж інноваційність навчальних методів центру розповідає директор ННВЦ Світлана Фімяр:

    -   Для успішної роботи в сфері бізнесу фахівці повинні володіти великою сумою знань не тільки в конкретній предметній галузі, але й у галузі менеджменту, маркетингу, управління персоналом, психології управління технологічними фірмами, прогнозування й оцінювання комерційної значимості нових наукомістких продуктів, їхнього просування на ринок. Це вимагає переходу до нових методів і технологій навчання, що дозволять передати учням і сформувати в них цілісну систему знань, умінь і навичок у конкретній професійній сфері діяльності. До таких нових форм організації професійного навчання майбутніх фахівців і належать навчальні заклади, що використовують метод навчання «learning by doing» - імітаційні навчальні фірми, які моделюють діяльність справжніх комерційних фірм.

    Отже, в основу методу покладено створення імітаційної фірми, в якій студенти нібито працюють, набуваючи практичного досвіду під час навчання. Таким чином учні вчаться на своїх помилках, не завдаючи збитків фірмі, робота в команді виховує в них колективний дух, а набуті практичні навички дають можливість випускникові розпочати трудову діяльність вже як повноцінному спеціалісту. Молодим спеціалістам це дає шанс ймовірніше працевлаштуватися, а організація, що приймає його на роботу виграє в тому, що її лави поповнює кваліфікований молодий спеціаліст. Створення ННВЦ відбулося на основі діючої страхової компанії "Провідна", яка працює на страховому ринку вже 14 років і входить до групи компаній "Росгосстраху" - найбільшої за масштабами та територіальним охопленням російської страхової компанії. Спеціалізується на страхуванні фізичних та юридичних осіб. Ось як коментує специфіку співробітництва "Провідної" зі Східно-Європейським університетом економіки і менеджменту віце-президент компанії Сергій Козачок:

    -   Страховою компанією "Провідна" та працівниками ННВЦ проведена адаптація імітаційної технології навчання до умов України, удосконалено саму технологію навчання. В українському варіанті вона являє собою комплекс сучасних освітніх технологій, що моделюють реальну діяльність комерційного підприємства. Вперше в якості основного напрямку і змісту діяльності імітаційної навчальної фірми використано комерційну діяльність. Це в перспективі дозволить на базі даної моделі "виростити " цілу мережу таких імітаційних навчальних підприємств.

    В заснованій імітаційній фірмі студенти закріплюють теоретичні та практичні знання створення власного підприємства, страхової компанії. По закінченню навчання учні отримують сертифікат, який дає право на працевлаштування в будь-якій страховій компанії на території України. Ось що думають самі студенти про таку форму навчання:

    -   Особисто мені подобається займатися у ННВЦ - розповідає студент 5-го курсу Павло Пономаренко. -- Я вважаю, така форма навчання допомагає нам сприймати теоретичний матеріал шляхом його застосування на практиці, відточувати робочі навички у різних відділах страхової компанії.

    Світовий процес переходу до інформаційного суспільства, а також економічні, політичні і соціальні зміни, які відбуваються в Україні, зумовлюють необхідність прискорення реформування системи освіти. Впровадження інноваційних методів навчання Східно-європейським університетом економіки і менеджменту є показовим , як для черкаських, так і інших українських ВНЗ. Сподіваймося, вже дуже скоро фахівці нового зразка на практиці доведуть свої уміння та навички.