ЗАКРИТИ

У Східноєвропейському університеті обговорили перспективи розвитку зеленого туризму

У Східноєвропейському університеті обговорили перспективи розвитку зеленого туризму

Розвиток зеленого туризму на Черкащині дає можливість жителям сільської місцевості заробляти кошти, необхідні для розвитку населених пунктів і громад, а туристам, які втомилися від міського ритму, – насолоджуватися природою і чистим повітрям.

Про це йшлося сьогодні під час круглого столу «Придумай село наново», проведеного у Східноєвропейському університеті економіки і менеджменту.

У засіданні взяли участь представники кафедри туризму і готельно-ресторанної справи університету, директори туристичних фірм Черкащини, інші фахівці з туризму й краєзнавства, викладачі, студенти.

Відкриваючи захід, директор Інституту управління бізнесом СУЕМ Надія Горбатова привітала всіх присутніх з наступаючим професійним святом – Всесвітнім днем туризму. Звертаючись до студентів, вона побажала їм стати справжніми професіоналами своєї справи і розвивати туристичну індустрію Черкащини і України загалом.

Координатор з української сторони польсько-українського проекту «Сприяння сільському мікропідприємництву в Україні» Оксана Колісник у своєму виступі розповіла про польський досвід розвитку сільського зеленого туризму. Зокрема, пані Колісник акцентувала увагу на застосуванні концепції відродження сільської місцевості «Тематичне село» у 14 селах Черкаської області. Ця модель спирається на ідею знаходження або створення мешканцями унікальності своїх сіл і навколишньої місцевості та способу представлення її відвідувачам у вигляді розважальних, просвітницьких, відпочинкових заходів. На Черкащині це – «Картопляні розваги» у Головківці (Чигиринський район), «Подорож до країни Мамотландії» у Межирічі (Канівський район), «На гостинах у старого млина» у Коржові (Уманський район) та інші.

З ідеєю створення «Зерноленду» в Івківцях на Чигиринщині ознайомив керівник цього проекту, директор туристичного підприємства «Від краю до краю» Назар Лавріненко. За рік він разом із односельчанами з нічого створив просвітницько-розважальний комплекс, до якого зараз з’їжджаються туристи з усієї України. Тут відвідувачі можуть власноруч долучитися до всіх етапів приготування хліба: від молотіння зерна до готового продукту, а також взяти участь у різноманітних майстер-класах. Все це студенти і викладачі Східноєвропейського університету зможуть побачити на власні очі завтра, відзначаючи Всесвітній день туризму в «Зерноленді».

Учасники круглого столу подякували один одному за змістовні доповіді й жваве обговорення теми і висловили побажання ще неодноразово влаштовувати такі зустрічі й налагоджувати співпрацю.

Наприкінці заходу фахівці кафедри туризму і готельно-ресторанної справи вручили Назарові Лавріненко подарунок до музею «Зерноленду» – німецький акордеон 40-х років і предмети побуту періоду Першої світової війни.