ЗАКРИТИ

Навчальні аудиторії Східноєвропейського університету наповнилися сьогодні різнобарвними візерунками української вишивки. Студенти та викладачі прийшли цього дня до вишу в національному вбранні, відзначаючи Всесвітній день вишиванки.

В університеті можна було побачити безліч варіацій національної сорочки, які різнилися між собою орнаментом, тканиною, технікою виконання та гамою барв. Вишиванки були чорно-білі, біло-червоні, різнокольорові, довгі, короткі, мінімалістичні та багаті на візерунок, зі старовинними і сучасними орнаментами.

– Вишиванка – не просто одяг, це оберіг, який є символом української душі, – говорить ректор вишу. – Найприємніше бачити молодь у національному вбранні, яка виявляє цим повагу до українських традицій, історії та культури нашого народу.

Директор Коледжу економіки і управління, кандидат історичних наук Сергій Шамара також наголошує на тому, що вишиванка має не тільки естетично-символічне значення українського національного одягу, а й наділена багатьма соціальними та містично-ритуальними функціями.

– До прикладу, кожна молодиця мала вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові, готуючись таким чином до заміжжя, – розповідає Сергій Шамара. – Під час вишивання дівчина приговорювала спеціальні замовляння і таким чином “чарувала” одяг свого обранця: по-перше, щоб він був тільки з нею, по-друге, щоб сорочка видавала зраду, якщо вже така трапиться. Подейкують, якщо вишиванка після чергового прання втрачала свою білизну, значить чоловік таки “скочив у гречку” з кимсь.

Для кожного регіону України притаманні свої унікальні вишиванки, які відрізняються фасонами, способом вишивання й візерунками.

– Попри відмінності, які є між, наприклад, Черкащиною і Полтавщиною чи Кіровоградщиною, – каже кандидат історичних наук, доцент кафедри туризму Східноєвропейського університету Іван Десятніков, – те, що вишиванки поширені і на Донбасі, і в Криму, свідчить про єдність українського символічного простору.

Розмаїття вишитих сорочок, національних віночків і прикрас, мерехтіння жовто-блакитних стрічок у День вишиванки сприяло відчуттю причетності колективу Східноєвропейського університету до загальної ідеї єдності українців. Проведений захід студенти і викладачі присвятили рідній Батьківщині, яку вони хочуть бачити єдиною і процвітаючою.