ЗАКРИТИ

«Черкащина: історія краю та його людності» є тепер і в університетській бібліотеці

«Черкащина: історія краю та його людності» є тепер і в університетській бібліотеці

Перші місяці осені традиційно пожвавлюють освітню, наукову та культурно-просвітницьку діяльність викладачів і студентів.

Сприяють цьому і початок навчального року, і низка професійних свят (туризму, перекладачів, бібліотек, працівників освіти, юриспруденції тощо), і певні підсумки особистої науково-дослідної діяльності окремих співробітників нашого університету.

Саме одним із таких результатів своєї діяльності на базі вишу поділився директор Коледжу економіки і управління, кандидат історичних наук Сергій Шамара. Він є співавтором унікального за останній період для регіону науково-популярного видання «Черкащина: історія краю та його людності».

Обговорення книги відбулося у форматі дискусії, адже крім власне презентації 700-сторінкової ілюстрованої історії Черкаського краю можна було почути вже і перші відгуки про видання від тих, хто мав можливість прочитати його раніше. Зокрема, доцент кафедри теорії та історії держави і права Іван Десятніков зауважив: “Книгу, звісно, можна критикувати, але не помиляється тільки той, хто нічого не робить”. Старший викладач кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Антоніна Яхтер наголосила студентам, що цю книгу варто прочитати кожному.

Зазначимо, що цей проект був задуманий і реалізований у 2014-2017 роках колективом авторів із 10 науковців та краєзнавців Черкаської області, а профінансований з обласного бюджету як суспільно-корисне видання задля розповсюдження в шкільних та районних бібліотеках регіону. Таким чином унікальна книга відразу ж стала ще й рідкісною, попри свій тисячний тираж.

“Приємно було поділитися хоча б частиною свого творчого доробку зі своєю першою вчителькою з історії, – зазначив С. Шамара, – адже саме вона своїм викладанням цього предмету мені в школі зробила досить значний вплив на формування кола моїх інтересів. Тому я з превеликим задоволенням запросив Світлану Григорівну Гавриш на презентацію”.

Крім згаданого видання, Сергій Шамара подарував бібліотеці Східноєвропейського університету низку видань Малої академії наук (Черкаського територіального відділення), декілька інших проектів, реалізованих зі своїми колегами, цікаві книжки відомих українських прозаїків Василя Шкляра і Сергія Носаня.