ЗАКРИТИ

Аудитор – професія майбутнього

Аудитор – професія майбутнього

До розпаду СРСР професії аудитора взагалі не існувало. Її становлення приходиться на початок 90-х рр., а стандарти аудиту впроваджені тільки у 2003 році.

У перекладі з англійської «аудитор» означає ревізор, контролер. Але це не грізний перевіряючий, якого бояться як гоголівського персонажа однойменної комедії. Скоріше це помічник, який допоможе привести в порядок справи компанії, підготуватися до будь-яких перевірок і ревізій. Аудиторські послуги – це своєрідна діагностика організму компанії. Аудитор допомагає керівнику виявити і усунути проблемні зони, що перешкоджають зростанню і розвитку цього самого організму. Своєчасно проведена перевірка фінансово-господарської діяльності, планування оподаткування, аналіз бухгалтерської звітності дають можливість запровадити ефективні технології ведення бізнесу. Завдяки аудиторським перевіркам зацікавлені особи можуть отримати достовірну інформацію про фінансовий і майновий стан підприємства  у цифрах, показниках. Власнику компанії аудит дає можливість підстрахуватися, адже часто саме аудитор може врятувати компанію від можливих ризиків, про настання яких керівники можуть навіть не підозрювати.

Але щоб стати хорошим аудитором, необхідно весь час вчитися і розвиватися. Професія аудитора вважається однією з найскладніших, з дуже високим рівнем відповідальності та ціною помилки. Аудиторами зазвичай стають колишні бухгалтери і економісти, що мають досвід практичної роботи. Знайти помилки у «чужому» бухгалтерському чи податковому обліках і допомогти підприємству до приходу податкової перевірки їх усунути – це вищий пілотаж! Цим і приваблює професія аудитора справжніх професіоналів. Це цікава робота, на якій ніколи не буває нудно, яка час від часу вимагає проведення «мозкових штурмів». Вона дає можливість постійно розширювати кругозір під час проведення аудиторських перевірок на підприємствах різних видів діяльності, де майже не буває типових ситуацій і необхідно застосовувати індивідуальний підхід.

Працюють аудитори у численних спеціалізованих аудиторських компаніях або ж у штаті будь-якого підприємства. Зустріч з аудитором гарантована кожній великій компанії, фінансова звітність якої підлягає оприлюдненню. Все більше компаній вводять у свій штат внутрішнього аудитора – спеціаліста, що перевіряє організацію та порядок ведення обліку на конкретному підприємстві. 

Для аудитора важливі такі особисті якості, як аналітичне мислення, хороша пам’ять, комунікабельність, вміння концентруватися, професіоналізм, принциповість і порядність. Аудитор повинен постійно прагнути до знань, цікавитися новим, вміти аналізувати, не боятися нестандартних ситуацій і мати почуття гумору, щоб впоратися з такими ситуаціями.

Працювати аудитором може тільки людина з вищою освітою, і саме в Східноєвропейському університеті Ви зможете знайти відповідну матеріально-технічну базу і висококваліфікованих спеціалістів, що допоможуть Вам отримати необхідні знання. Спеціальність «Облік і аудит» – це Ваше успішне й цікаве майбутнє!