ЗАКРИТИ

Американський професор розповів студентам про вплив моралі на правову систему

Американський професор розповів студентам про вплив моралі на правову систему

Про демократію, побудовану на суспільній моралі, говорили 23 квітня у Східноєвропейському університеті. Із відкритою лекцією виступили президент Асоціації українських правників Василь Костицький та професор Університету Регента (США) Джеймс Девідс.

Виступ Василя Костицького стосувався конституційної реформи в Україні, децентралізації влади і важливості реалізації інноваційних ідей у законодавчій і правозастосовчій практиках.

– На прикладі наукової ідеї про розподіл влади, яка була ще у Платона й Арістотеля (оформилася як наукова концепція у Монтеск’є), ми бачимо роль науки в політико-правовій практиці. І сьогодні в Конституції України передбачено розподіл державної влади на три гілки, хоча, наприклад, в Конституції США немає такого запису. Але ми знаємо, що політико-правова практика США свято дотримується розподілу влади. Це є тим чудовим прикладом, коли наукова доктрина відіграє роль правого припису, – зазначив Василь Костицький.

Джеймс Девідс навів цитати засновників Сполучених Штатів й авторів Конституції США щодо пріоритетності морально-етичних цінностей у розбудові держави й права.

– Відповідальність держави полягає в тому, щоб дбати про порядок та карати злочинців – тих, хто робить зло. І заохочувати тих, хто робить добро, – наголосив професор Девідс.

Учений підкреслив, що все урядування США відбувається здебільшого на місцевих рівнях.

– Місцеве самоврядування набагато ліпше знає про проблеми громадян. Таким чином більше влади належить людям, – зауважив Джеймс Девідс.

Також із доповідями про антикорупційний досвід в окремих країнах виступили студентки Регентського університету Джесіка Кларк та Ілона Манзюк.

Студенти, аспіранти та професорсько-викладацький склад Східноєвропейського університету із зацікавленістю прослухали лекції вчених з України та США, активно ставили питання стосовно різноманітних аспектів правового вдосконалення (доцільності смертної кари, лібералізації міграційної політики, податкової диференціації регіонів тощо).