ЗАКРИТИ

Студенти й викладачі Східноєвропейського цікавляться нумізматикою

Студенти й викладачі Східноєвропейського цікавляться нумізматикою

2 червня Східноєвропейський університет вкотре провів нумізматичні читання, які об’єднали не лише фахівців-нумізматів, але й усіх, хто захоплюється пошуком, систематизацією та вивченням колекційного матеріалу.

Власні дослідження та здобутки у сфері нумізматики продемонстрували завідувачі кафедр університету, кандидати історичних наук Іван Десятніков та Олександр Десятніков. Вони презентували учасникам заходу експонати зі своїх колекцій грошових знаків, у складі яких налічується понад 5 тисяч монет і  2 тисяч банкнот різних періодів із усього світу.

Студенти також поділилися своїми пристрастями до колекціонування. Здебільшого це різні предмети, привезені з подорожей. Однак між колекціонуванням і збиранням є значні відмінності. З точки зору професіоналів, колекціонування – усвідомлений збір тих чи інших речей: монет, книг, антикваріату, старовинної зброї та іншого. Колекціонер відмінно знає історію кожного предмета. Для нього його захоплення – не просто хобі, а сенс життя. А ось збирання тих чи інших речей – це лише хобі. Тобто колекціонер і збирач відрізняються один від одного так само, як професійний спортсмен від аматора – обоє займаються одним і тим самим, але занурюються в цей процес на різну глибину.

Також жваве обговорення під час нумізматичних читань викликали виступи фахівців кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, що стосувалися психологічних аспектів колекціонування.

Варто зазначити, що зустрічі студентів і викладачів, які колекціонують грошові знаки, стали в Східноєвропейському університеті традиційними. Учасники читань висловили побажання зустрітися й наступного навчального року та поділитися новими результатами свого спільного захоплення.