ЗАКРИТИ

Черкаські абітурієнти мають навчатися у Черкаських вишах

Черкаські абітурієнти мають навчатися у Черкаських вишах

22 червня 2016 року в Умані рада ректорів, директорів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації  Черкащини на своєму засіданні  розглянула питання  імплементації Закону «Про вищу освіту», особливості вступної кампанії у 2016 році

Професійної освіти як складової забезпечення кадрового потенціалу України. Говорили й про наболіле: визначення статусу ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації та формування оптимальної мережі вишів.

Голова ради ректорів, директорів, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького  Олександр Черевко поінформував учасників засідання про результати зустрічі Віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань Кириленка В. А., Міністра освіти і науки України Гриневич Л. М. зі Спілкою ректорів України, яка відбулася 14 червня 2016 року. Зокрема, про заходи, які вживає  міністерство для імплементації закону, оскільки  багато питань в діяльності ВНЗ залишаються не унормованими. Про роль академічного середовища в реалізації вимог нового закону про вищу освіту. Адже реалії такі, що не всі викладачі готові працювати в конкурентному освітньому полі, змагаючись за вибір студентами своїх курсів.

32623 (2)

Про мережу вищих навчальних закладів області йшлося у виступі  заступника начальника управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валентини Ткаченко. Наразі мережа вишів в області, як і в Україні загалом, неефективна. Спеціальності дублюються, якість освітніх послуг не завжди задовольняє потреби замовників. Кількість ліцензованих місць у них перевищує кількість студентів. Тому вона буде природним шляхом скорочуватися на користь найкращих.

Підсумував пропозиції керівників вищих навчальних закладів, висловлені в ході обговорення актуальних питань життєдіяльності галузі, перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль. На його думку, сьогодні реально загрозою для економіки України є відтік абітурієнтів за кордон. Багато європейських вишів, наприклад у Польщі, пропонують українським абітурієнтам вигідні умови навчання. Тож наші діти воліють вступити хоча б у невеличкий провінційний, але європейський освітній заклад. І саме від ректорського корпусу залежить, наскільки якісною і привабливою буде вища освіта в області. Ми разом повинні відстоювати регіональний інтерес. Як приклад, вирішення питання базування Луганського медуніверситету в Черкасах. Це нові спеціальності і можливості для абітурієнтів, це фахівці для лікувальних закладів області.

32623 (3)

Віталій Володимирович запропонував  голові ради ректорів, директорів за результатами цього засідання підготувати пропозиції галузевому міністерству та профільному комітету Верховної Ради про пільги для бійців і дітей бійців АТО, пільговому оподаткуванню плати за навчання,  визначення статусу технікумів, училищ, коледжів, ліцензування робітничих професій на регіональному рівні та ін.

За інформацією сайту Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького