ЗАКРИТИ

Перше Українське писанкове дерево в Черкасах

Перше Українське писанкове дерево в Черкасах

Східноєвропейський університет започаткував акцію в ім’я миру, дружби і добра, яка розпочалась 9 квітня та буде продовжуватись до 19 квітня. У рамках проекту черкащани традиційно прикрашатимуть на території  Східноєвропейського університету писанкове дерево власноруч виготовленими писанками.

Дійство успішно розпочала ректор разом з викладачами та студентами, які залюбки долучились до прикрашання. Цінуючи та поважаючи українські свята, Східноєвропейський університет робить вагомий внесок в шанування національних традицій суспільства.

Прикрашання дерев до Великодня – західноєвропейська традиція. У Чехії, Хорватії, Франції, Великобританії та ряді інших країн цей звичай існував ще кілька століть тому. У стародавні часи в священних гаях кельти розвішували на гілках дерев кольорові яйця, щоб прискорити прихід весни. Великоднє дерево ототожнювали з райським Деревом Життя.

img_5429

Сьогодні традицію почали відроджувати і в Україні. Минулого року на центральній площі Вінниці в ролі пасхального дерева був 10-метровий каштан. На його гілках красувалося 170 яєць, розписаних дітьми. Столиця також не залишилася осторонь, у 2012 році до фестивалю писанки кияни підготували 25 тисяч розписних яєць і прикрасили ними дерева міського скверу. Для жителів Кременчука такий своєрідний обряд став вже доброю традицією. Два роки поспіль усі бажаючі збираються разом, щоб залишити частинку свого тепла на головному пасхальному дереві міста.

Тепер і черкащани зможуть щороку брати участь в прикрашанні українського писанкового дерева, щоб підтримати ініціативу, започатковану Східноєвропейським університетом.

img_5411

Також у березні цього року Україна приєдналася до міжнародного культурного проекту «Українське писанкове дерево», в якому беруть участь українські діаспори дев'яти країн світу.