ЗАКРИТИ

9 березня — День народження Тараса Шевченка

9 березня — День народження Тараса Шевченка

9 березня 1814 року – дата, яку пам’ятають усі українці. Бо саме у цей день народився Тарас Григорович Шевченко – найвідоміший український поет, національний герой та пророк України.

Видатний поет став символом боротьби за свободу та незалежність не одного покоління українців. І сьогодні, у XXI столітті, коли російські загарбники вчергове намагаються знищити Україну, слова Шевченка додають сил для протистояння.

У своїй творчості Тарас Шевченко сформулював та обґрунтував національну ідею — звільнення людини від будь-якого гніту та неволі, здобуття Україною незалежності, реалізація нею свого власного шляху розвитку та призначення. Понад 200 років тому він у культурному плані повстав проти російської імперії, а сьогодні їй протистоїть вся Україна.

Він боровся за нашу свободу словом — ми боремося ділом!

222_0

Свого часу українські митці жартували, що якби Шевченко жив у наш час, він неодмінно був би на Майдані у 2014-му. Тепер же ніхто не сумнівається, що в ці дні він точно був би разом з українськими захисниками, які ціною власного життя боронять Україну.

Його творчість спонукає і надихає ніколи не здаватися, бо «Свою Україну любіть. Любіть її... У лютий час. В останню тяжку хвилину моліть за неї Господа».

Поезія Тараса Шевченка давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу. Шевченко для нас –  це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. З чого черпають сили й надії.

Читаймо Шевченкові твори, вивчаймо їх, шануймо те, що залишив нам у спадок Великий Кобзар.