Вітаємо з 20 річчям першого в Україні випуску фахівців з медичного менеджменту

Вітаємо з 20 річчям першого в Україні випуску фахівців з медичного менеджменту

Баєва Олена Вікторівна. доктор біологічних наук, професор. В 1997 р. під її керівництвом вперше в Україні було започатковано підготовку фахівців з Менеджменту підприємств і організацій в галузі охорони здоров'я в Східноєвропейському університеті імені Рауфа Аблязова.

«Вітаю Університет, викладацький склад і наш перший випуск медичних менеджерів. Щиро всім бажаю добрих благ, міцного здоров’я, величезних сил, успіху в прагненнях і великої удачі у здійсненні задуманих планів. Будьте всі щасливі та задоволені своїм життям!»

Зустріч відбудеться 19 червня 2021 року в стінах Аlma mater!

755 (12)

В червні 2021 року виповнюється 20 років з першого випуску в Україні фахівців з медичного менеджменту.

Як це починалось.

1996 рік. Початок.

Інститут управління бізнесом вже розпочав навчання з нових для Черкас спеціальностей: право, переклад, документознавство, бухгалтерський облік, економіка, маркетинг і менеджмент.

 В першій моїй зустрічі з Рауфом Ахметовичем ми розглядали можливість впровадження навчання за двома новими спеціальностями: медичний менеджмент і екологічний менеджмент. Пам’ятаю, тоді він сказав: «Екологічний менеджмент буде на слуху років через 30, а медичний потрібен вже сьогодні. Немає такої спеціальності в Україні, але це нічого, хтось має бути першим».

755 (11)

Дуже швидко розробили навчальний план, в основу якого поклали і підготовку з медицини, організації охорони здоров’я та управління. Проте, розпочати навчання в 1996 році не встигли. Вийшло розпорядження МОН, про необхідність затвердження всіх навчальних планів, ліцензування і акредитації спеціальностей. Була розгубленість. Що робити? Спеціальності медичний менеджмент в затвердженому МОН переліку немає. Рауф Ахметович тоді приймає рішення: їдемо в Київ і будемо затверджувати всі документи та просувати введення нової спеціальності.

В науково-методичній комісії з менеджменту весь комплект документів затвердили досить швидко. Проте, на рівні МОН були проблеми, які вирішували не один місяць. Нарешті на початку 1997 року – отримали хоч якусь відповідь: погоджуйте навчальний план з МОЗ і потім будемо розмовляти. В Міністерстві охорони здоров’я про спеціальність медичний менеджмент вже чули: півроку канадські фахівці намагались щось впровадити і нічого не вийшло. І далі фраза: «І тут якісь Черкаси приїжджають з документами…». Хоча дали направлення на рецензування нашої справи в Національну медичну академію післядипломної освіти імені П.Л. Шупика. На кафедрі організації охорони здоров’я КМАПО я ще раз почула фразу якісь Черкаси, де навіть медичного інституту немає. Через місяць ми нарешті отримали рецензію. Звичайно були зауваження. Проте загальний висновок був: навчальний план з медичного менеджменту може бути рекомендований до погодження в МОЗ. Після отримання на нашому навчальному плані погоджувальної печатки Міністерства охорони здоров’я, в Міністерстві освіти особливих проблем не було. Рауф Ахметович весь шлях з Києва до Черкас сміявся і казав, щось все дуже добре, мають бути сюрпризи.

Сюрприз дійсно був. Через кілька тижнів МОН прийняв рішення щодо обмеження впровадження нових спеціальностей. Науково-методична рада з менеджменту прийняла рішення, що спеціальність «Менеджмент» одна, проте можуть бути спеціалізації з напрямів промисловий менеджмент або менеджмент сфери обслуговування. Всі спеціалізації мають в навчальних програмах передбачити вивчення обов’язкових дисциплін. Наш навчальний план, затверджений і в МОН, і в МОЗ цього не передбачав.

755 (9)

Рауф Ахметович прийняв рішення. Травень 1997 року. Якщо не оголосимо набір сьогодні ми втратимо ще один рік. Будемо розробляти і затверджувати новий навчальний план із обов’язковими для менеджменту дисциплінами і паралельно проводити набір студентів на навчання. Цього ж місяця було створено кафедру менеджменту у медичному обслуговуванні.

Оскільки ми були першими, то і було прийнято рішення рекламу проводити по всій Україні.

Сьогодні б проблем з рекламою не було, а в 1997 році потрібно було проїхати по різних містах України, шукати газети, давати рекламу про спеціальність і їхати далі… Було страшно. А що як студенти не підуть на нову спеціальність? Ми є вже побачили на рівні обох міністерств, як це важко сприймається.

Всі наші страхи, робота на колесах за маршрутом Черкаси-Київ-Черкаси, без вихідних і в режимі «ошпареної кицьки» були того варті. У нас був такий шикарний перший набір студентів!