Тиждень права у Східноєвропейському університеті

Тиждень права у Східноєвропейському університеті

Юристи, як і представники інших професій, мають своє професійне свято, що відзначається в Україні 8 жовтня. Проте студенти-правники  не лише святкували День юриста, а й вирішили провести весь тиждень для закріплення отриманих знань.

Досить цікаво та плідно пройшов тиждень права у Східноєвропейському університеті. Дні були насичені різними корисними заходами, а в кінці тижня студенти спеціальності «Право» представили глядачам захоплюючий концерт.

VI Форум молодих правників Черкащини

4 жовтня 2016 р. студенти юридичного інституту Східноєвропейського університету економіки і менеджменту взяли участь у роботі VI Форуму молодих правників Черкащини, що був організований Головним територіальним управлінням юстиції у Черкаській області.

Захід було проведено на базі Черкаського факультету Національного університету «Одеська юридична академія».

Під час заходу студенти-юристи мали щасливу нагоду поспілкуватися з визнаними фахівцями-практиками у галузі юриспруденції – працівниками суду, прокуратури, адвокатури, органів нотаріату, центру зайнятості та ін. правоохоронних органів.

Особливу цікавість студентства та жваві дискусії викликали майстер-класи Н. В. Науменко про правосуддя в Україні, О. А. Зайцевої про компетентність та етичні аспекти діяльності нотаріусів, О. П. Шмайлова про роботу органів прокуратури та В. А. Бочковської про реалізацію молоддю права на працю в Україні, к. ю. н., доцента О. В. Рибалки про сучасні тенденції розвитку безоплатної правової допомоги.

Форум не залишив байдужим жодного учасника, надав чудову можливість обмінятися досвідом та сприяв розвитку професійної правової культури його учасників.

Навчальний семінар для працівників бюро правової допомоги

6 жовтня, на виконання плану роботи міжвідомчої координаційно-методичної ради Черкаської обласної державної адміністрації з правої освіти населення на 2016 рік та з нагоди відзначення Дня юриста, у Черкаській області проводився тиждень права. У рамках заходів тижня права Головне територіальне управління юстиції у Черкаській області спільно зі Східноєвропейським університетом економіки і менеджменту на базі правничої клініки СУЕМ провели навчальний семінар для працівників бюро правової допомоги та юридичних клінік, створених при вищих навчальних закладах юридичного спрямування.

Мета семінару: підвищення рівня практичних знань працівників бюро правової допомоги та юридичних клінік, розширення співробітництва вищих навчальних закладів, що здійснюють підготовку фахівців-юристів, із судовими, правоохоронними органами, органами юстиції, з іншими установами та організаціями, співробітництво з іншими юридичними клініками вищих навчальних закладів обласного центру.

Під час навчального семінару студенти мали можливість отримати відповідну інформацію від фахівців-практиків щодо багатогранності професії юриста, її необхідності, важливості та відповідальності, перспективності й можливості реалізувати свої мрії і цілі за допомогою обов`язкової систематичної праці як підчас навчального процесу, так і під час самостійної роботи.

Проведений захід також переслідував мету підвищення рівня практичних знань студентів-консультантів юридичних клінік, розширення співробітництва вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців-юристів, з органами юстиції, місцевими центрами надання безоплатної вторинної правової допомоги, правоохоронними, судовими органами та іншими місцевими державними установами.

У роботі семінару брати активну участь виконувач обов’язків начальника Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Свіренко Олександр Олександрович та проректор СУЕМ Миколенко Віктор Андрійович. Надзвичайно цікавими та корисними для присутніх бути майстер-класи, проведені юристами-практиками: заступником директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області Даньковською Наталією Станіславівною «Розвиток системи, надання безоплатної правової допомоги у контексті Європейської інтеграції», директором Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Скіцем Станіславом Миколайовичем «Практична робота місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги щодо здійснення представництва інтересів осіб у судових та правоохоронних органах», начальником управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України у Черкаській області Бондаренко Ольгою Анатоліївною та начальником юридичного відділу цього ж управління Гришок Тетяною Борисівною «Нове у пенсійному законодавстві»,  прокурором Черкаської місцевої прокуратури Хаблом Олегом Миколайовичем «Повноваження прокурора у сфері нагляду та дотримання прав і свобод людини», приватним нотаріусом Черкаського міського нотаріального округу Кам’янецьким Володимиром Володимировичем «Право на спадкування: основні аспекти реалізації та захисту», суддею Черкаського окружного адміністративного суду Чубар Тетяною Миколаївною «Основні аспекти здійснення правосуддя в Україні. Статус професійного судді».

Після кожного майстер-класу проходило його обговорення, надавались відповіді на проблемні питання. Під час семінару працювала виставка видань з новітньої юридичної і правової тематики. У семінарі взяли участь викладачі та студенти СУЕМ, Черкаського факультету Одеської юридичної академії, Черкаського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи», Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького. Серед запрошених були фахівці бюро з надання правової допомоги міст Умані, Сміли, Золотоноші, смт Чорнобай та Драбів.