Рада ректорів обговорила зміни до закону «Про вищу освіту»

Рада ректорів обговорила зміни до закону «Про вищу освіту»

Зміни до Закону України «Про вищу освіту» обговорила на черговому засіданні Рада ректорів, директорів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації Черкаської області.

— Нині в Міністерстві освіти і науки України створено робочу групу з підготовки комплексного проекту «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту». Вищі навчальні заклади Черкащини мають сформулювати і подати свої пропозиції. Це єдиний дієвий спосіб вплинути на ситуацію у вищій освіті, — наголосив у своєму виступі голова Ради, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

На думку О.В.Черевка, Закон «Про вищу освіту» є стратегічно важливим документом. Він має закласти підвалини для зростання, для інвестицій у вищу освіту, для підвищення її якості.

У своєму виступі він окреслив засади освітньої політики на сучасному етапі. Найбільш болючі питання, що нині турбують заклади вищої освіти — це автономія та колегіальність управління.

Загалом управління закладом вищої освіти — це широкий блок питань, який передбачає і розробку стратегічного плану розвитку, і посилення ролі наглядової ради закладу вищої освіти, і розмежування повноважень керівника закладу та фінансового секретаря, який буде займатися питаннями бюджету закладу вищої освіти.

Особливо гостро стоїть питання фінансування освітніх закладів та право самостійно формувати, затверджувати і корегувати власний штатний розпис.

Окремо голова Ради ректорів Черкащини зупинився на освітніх вимірюваннях, які є засобом оцінки діяльності закладів вищої освіти.

— Очевидно, що традиційні для нашої освіти показники — нормативи матеріального забезпечення, кількість викладачів з науковими ступенями тощо — повинні відійти на другий план. Детальнішому оцінюванню мають піддаватися саме результати роботи закладу. При цьому одним із основних показників має стати працевлаштування його випускників, — переконаний Олександр Черевко. Він закликав колег долучитися до напрацювання пропозицій.

Виступ викликав жваву дискусію серед керівників ЗВО області. Свою точку зору висловили ректор Уманського національного університету садівництва Олена Непочатенко, ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор.

Про проблеми, що виникають у сфері професійно-технічної освіти, про процес зміни форми власності на ці навчальні заклади поінформував присутніх  директор Черкаського політехнічного технікуму, заступник голови Ради ректорів Черкащини Дмитро Галат.

А голова Обкому профспілок працівників освіти і науки Ольга Жалдак запевнила зібрання у всебічній підтримці і сприянні з боку профспілкової організації. Ольга Дем’янівна закликала об’єднати зусилля для вирішення спільних проблем.

Ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту, на базі якого відбулося засідання Ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів області, розповіла про досягнення і розвиток навчального закладу, який очолює. Це один із провідних закладів вищої освіти області, який має недержавну форму власності. Ректор поділилася з колегами власним досвідом та напрацюваннями.

У свою чергу ректор ЧНУ Олександр Черевко подякував ректору за високий рівень організації засідання Ради ректорів.

Про підсумки вступної кампанії 2017 року та особливості вступу – 2018 доповіла заступник начальника управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валентина Ткаченко. У розвиток цієї теми ректори та директори спільно вирішували питання, як підвищити освітній рівень випускників сільських шкіл та спонукати до отримання вищої освіти.

Учасники зібрання також привітали Олександра Черевка з обранням керівником Відокремленого підрозділу  «Спортивна студентська спілка». Вони одноголосно обрали його делегатом Генеральної асамблеї Спортивної студентської спілки України, що відбудеться 19 грудня 2017 року.

Також на засіданні Ради начальник Черкаського обласного відділення Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Антоніна Саприкіна підбила підсумки участі вищих навчальних закладів області в спортивних заходах у 2017 році та вручила нагороди.