Майбутні правники відтворили судове засідання

Майбутні правники відтворили судове засідання

Неабияке значення у навчальному процесі відіграє використання інтерактивних технологій. Із цією метою у Східноєвропейському університеті вчора відбулося моделювання судового засідання, в якому студенти юридичного інституту мали змогу продемонструвати не лише знання права, а й ораторські здібності.

До того ж в навчальному закладі є спеціально облаштована аудиторія – навчальна зала судових засідань, що дозволяє проводити такі заняття.

Дія судового розгляду була максимально наближеною до реальних умов. Навчальне судове засідання проводилося за фабулою справи відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України.

Функції учасників судового засідання (суддів, секретаря судового засідання, судового розпорядника, прокурора, адвоката, свідків та підсудної) виконали студенти. Проведено дослідження доказів, здобутих на досудовому розслідуванні, допит свідків стороною обвинувачення та захисту, використано речові докази. Це дозволило зробити висновок, що вбивство, у вчиненні якого обвинувачувалася підсудна, насправді було вчинене іншою особою. Однак підсудна визнала, що нанесла тяжкі тілесні ушкодження потерпілому. Тому державний обвинувач внесла клопотання, в якому просила суд про перекваліфікацію злочину. Відтак за результатами розгляду кримінального провадження суд виніс вирок – позбавлення волі терміном на п’ять років.

Після завершення модельного судового розгляду допущені студентами процесуальні помилки проаналізували завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін, к. ю. н. С. Брайченко та адвокат із багаторічним практичним досвідом, к. ю. н. М. Солонько.

Завдяки такому формату занять студенти отримують можливість застосувати теоретичні знання в практичних ситуаціях. Це сприяє ефективному засвоєнню навичок правничої грамотності, підвищенню рівня правової культури, формуванню логіко-правового мислення, професійної поведінки в залі суду.