Пам’яті про війну – гуманістичний підхід!

Пам’яті про війну – гуманістичний підхід!

Чергове засідання «історичної майстерні» у Східноєвропейському університеті було присвячене темі «Пам’ять про війну в контексті примирення».

Викладачі разом зі студентами обговорили стереотипи радянської ідеології про Другу світову війну, форму відзначення Дня перемоги та європейські практики політики пам’яті.

Найперше учасники заходу торкнулися питання міфу «Великої Вітчизняної війни». Було висловлено думку, що вилучення цього терміну з офіційного вжитку цілком правильне, адже стара концепція війни мала пропагандистський характер і дотепер розколює українське суспільство.  Термін «Друга світова війна» є більш науковим, охоплює всі події і країни, що брали в ній участь.

Спогадами своїх рідних поділилися студенти, а також викладачі: І. Десятніков, С. Брайченко, О. Лисенко.

Жваву дискусію викликало питання відзначення Дня перемоги. Її учасники дійшли висновку, що насамперед потрібно вшановувати пам’ять про загиблих, аніж святкувати і власне радіти перемозі.

Директор Коледжу економіки і управління Сергій Шамара наголосив на тому, що потрібно гуманізувати знання про війну, зробити їх більш людяними (про людей і для людей).

– Потрібно показувати війну у всій її аномальності, бо постійне акцентування уваги на військових темах формує в підсвідомості людей готовність сприймати воєнні дії як нормальне явище, – підкреслює Сергій Шамара. – В Європі, на відміну від Росії (і, на жаль, від України), суспільство гуртують навколо пам’яті про кожну жертву війни, а не на героях і подвигах.

Говорячи про історичне минуле, присутні не могли оминути сучасні події на Донбасі. Передусім вони наголосили на тому, що сьогодні життя кожної людини – безцінне (на відміну від радянського підходу, де людські втрати часто лише статистика).

– Не варто надмірно героїзувати війну. Війна – це трагедія, біль, втрати й зламані долі, – резюмував завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Олександр Десятніков.