Участь студентів Східноєвропейського у конференції на тему «Перспективи та виклики вищої освіти»

Участь студентів Східноєвропейського у конференції на тему «Перспективи та виклики вищої освіти»

Українська асоціація студентського самоврядування 20-22 лютого 2015 року на базі Національного педагогічного університету М. П. Драгоманова провела всеукраїнську студентську конференцію «Перспективи та виклики вищої освіти: студентський погляд».

У конференції взяли участь представники студентського самоуправління з усіх областей. Отже, до Києва завітали близько 120 студентських лідерів більш ніж з 70 університетів, з усіх куточків України. Під час панельної дискусії обговорили всі актуальні питання, які наразі турбують всіх студентських лідерів: забезпечення якості освіти, питання стипендій, питання фінансування органів студентського самоврядування, взаємодія з профспілками, проблеми імплементації закону «Про вищу освіту» та інші.

Метою заходу було обговорення актуальних питань щодо реформування вищої освіти України, що є одним із основних сучасного державотворення. Сьогодні питання реформування освіти в Україні наштовхується на ряд труднощів, зокрема воєнні дії.

Представником Східноєвропейського університету була Кириченко Вікторія, яка взяла участь у обговоренні актуальних питань, серед яких автономія вузів, проблема гуманітарних дисциплін, оновлення змісту освіти у відповідності із сучасними науковими надбаннями, перспективи студентського самоуправління та проблеми імплементації нового закону України про освіту.

Спікерами та гостями заходу були: екс-президент Грузії, нині радник Президента України М. Саакашвілі, який розповів про власний досвід реформ, про нинішню ситуацію в Грузії та відзначив важливу роль студентів у всіх суспільних процесах; заступник міністра молоді та спорту Сергій Митрофановський, який розповів про те, як міністерство збирається взаємодіяти з молоддю, використовуючи європейський досвід, закликав брати участь у міжнародних грантових програмах та максимально використовувати можливості співпраці з органами ЄС; народний депутат України, голова комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич, яка розповіла про проблеми впровадження реформи освіти через війну, скорочення фінансування, нерозуміння ректорами і студентами суті автономії ВНЗ і закликала студентів брати активнішу участь у пришвидшенні реформи освіти у своїх ВНЗ.

В останній день конференції одним зі спікерів виступив столичний блогер Крус, який пояснив доцільність публічності в роботі органів студентського самоврядування та інформуванні студентів про їхню діяльність.

Зустріч виявилась дуже цікавою і пізнавальною, учасники познайомились з представниками українських навчальних закладів, що стало сприятливим підґрунтям для подальшого спілкування та співпраці.