Студенти та учні Черкас засідали на молодіжному європарламенті

Студенти та учні Черкас засідали на молодіжному європарламенті

16,17 вересня Східноєвропйський університет приймав у своїх стінах міні-сесію 4-го Всеукраїнського ІнтерРейл туру ЄМП – Україна.

Головною метою діяльності Молодіжного Європарламенту – Україна є сприяння інтеграції України до Європейського Союзу шляхом виховання української молоді на демократичних цінностях та ідеалах, розбудови громадського суспільства, формування позитивного іміджу України на міжнародній арені.

З ким бути Україні: з ЄС чи Митним Союзом? Як подолати корупцію в країні? Як відродити сільське господарство та наблизити його до євростандартів? Саме ці та інші ключові питання економіки, політики, навколишнього середовища обговорювали півсотні учнів загальноосвітніх шкіл та студентів місцевих вишів на змодельованому засіданні Європейського молодіжного парламенту у Черкасах.

 В перший день всі учасники були розподілені на чотири комітети. Кожен комітет отримав своє завдання і впродовж дня вони мали обговорити поставлену перед ними проблему та знайти спільне рішення, яке вони мали виборювати на загальних дебатах наступного дня. Тренери запропонували нестандартні підходи роботи, які допомогли делегатам швидко познайомитися один з одним, знайти спільну мову та налаштували їх на плідну роботу. Всеукраїнський тур у Черкасах проводили діючі члени Європейського молодіжного парламенту, які змогли поділитись досвідом і дати корисні поради усім бажаючим.

Два дні напруженої роботи пролетіли дуже швидко. В демократичній атмосфері, в атмосфері взаєморозуміння та взаємоповаги, учасники, демонструючи конструктивне і прагматичне мислення, вчилися відстоювати свою точку зору, приймати точку зору опонента та знаходити спільне рішення.

За словами ректора університету Наталії Казарінової, таким чином молодь змогла відчути на собі усю відповідальність і важливість подібних зібрань.

– Ми створюємо умови для розкриття лідерського та організаторського потенціал нашого молодого покоління, – говорить ректор. – Такі, ніби на перший погляд ігри, допомагають вчитись працювати в команді, висловлювати власну думку, правильно ставити запитання, відповідати на критику опонентів. До того ж, усі сесії відбувались англійською мовою. Учні та студенти змогли ще й потренувати свою іноземну.

– Ми розглядали дуже важливі для нашої країни питання, – наголошує один з організаторів навчального проекту «Inter-Rail» та студент Східноєвропейського університету Григорій Зорін. – По закінченню нашої змодельованої Генеральної Асамблеї були прийняті резолюції по кожному питанню, які б, до речі, мали право на життя на засіданні вже реального Європейського парламенту. Зазначу, що в нашому місті проживає чимало активної молоді, якій не байдужа доля країни.

До речі, підсумкове річне засідання молодих європарламентарів в Україні теж планується провести у Черкасах, де для цього в університеті є усі зручні умови.