Перспективи формування правової культури обговорили на всеукраїнській конференції

Перспективи формування правової культури обговорили на всеукраїнській конференції

Проблеми та перспективи формування правової культури в контексті сучасних соціально-економічних процесів обговорили під час всеукраїнської науково-практичної конференції у Східноєвропейському університеті.

Подія викликала науковий інтерес у понад 100 учасників з різних регіонів України: Київської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Івано-Франківської та інших областей. До роботи конференції долучилися представники влади, юристи, адвокати, керівники громадських організацій, науковці вищих навчальних закладів України, студенти.

Відкрила пленарне засідання ректор університету. Вона побажала всім цікавої дискусії та зауважила, що формування правової культури в суспільстві є сьогодні надзвичайно актуальним питанням.

img_4930

Із вітальним словом до учасників конференції звернувся перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, зазначивши, що тема конференції є актуальною, оскільки ті зміни, що відбуваються в державі, – по-перше, демократизація і суспільства, і органів влади, по-друге, фінансова децентралізація – вимагають прибрати той правовий нігілізм, який є сьогодні в суспільстві. Також Віталій Володимирович подякував колективу Східноєвропейському університету за те, що потужно розвивається юридичний напрям підготовки фахівців, і вручив ректорові подяку Міністерства освіти і науки України за сумлінну працю..

Під час пленарного засідання із доповідями виступили науковці з багаторічним практичним досвідом. Завідувач кафедри конституційного права Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, д.ю.н., професор, заслужений юрист України Олег Марцеляк наголосив на проблемах конституційної реформи в Україні.

У продовження цієї теми завідувач кафедри міжнародного права Національного авіаційного університету, д.ю.н., професор, заслужений юрист України  Юрій Волошин розглянув особливості конституціоналізму в Україні та питання доцільності конституційних змін.

img_4958

На проблемні аспекти реформування судової системи звернув увагу присутніх перший заступник начальника Інституту кримінально-виконавчої служби, д.ю.н., професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України Семен Стеценко.

Доповідь на тему плагіату як способу порушення авторських прав та академічної доброчесності представила заступник директора Інституту захисту інформаційних прав громадян, д.ю.н., с.н.с. Наталія Новіцька.

Реформи Міністерства юстиції України та їх реалізацію в Черкаській області окреслив начальник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк.

Медичній реформі була присвячена доповідь завідувача кафедри загальноюридичних дисциплін Київського національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, д.ю.н., професора Валентини Стеценко.

Особливу увагу привернула доповідь директора Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлани Сакаєвої, яка повідомила про розширення переліку спеціальностей, за якими вступ до магістратури здійснюватиметься за результатами ЗНО.

Заключним на пленарному засіданні був виступ проректора з організаційної роботи та зовнішніх зв’язків Східноєвропейського університету, к. ю. н. Віктора Миколенка на тему формування європейської правової свідомості та правової культури як ефективного інструмента реформування правоохоронної та судової системи.

Обговорення наукової проблематики конференції продовжилося на секційних засіданнях за участі викладачів юридичного інституту Східноєвропейського університету, які представили свої наукові розробки з цієї теми. Також охоче взяли участь у роботі секцій студенти та аспіранти, презентуючи власне бачення проблем розглянутої теми.

За результатами конференції видано збірник тез доповідей.