Лекція екс прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера «Глобалізація та віра» в Києві

Лекція екс прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера «Глобалізація та віра» в Києві

6 червня 2011 року у стінах Дипломатичної Академії України в м. Київ відбулася зустріч екс прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера з обдарованими студентами українських вищих навчальних закладів та стипендіатами програми “Завтра. Uа”.

Публічна лекція на тему «Глобалізація та віра» була організована Фондом Віктора Пінчука, який регулярно надає можливість українцям зустрічатися з видатними особистостями світу.

Представляючи поважного гостя, В. Пінчук розказав про його першу зустріч з Тоні Блером та поділився враженнями від лекції екс прем’єр-міністра у Давосі. Перед початком лекції Тоні Блер презентував дві програми власного фонду, які будуть реалізовані в Україні за підтримки Фонду Віктора Пінчука.

Фонд Віри (Faith Foundation) Тоні Блера ставить на меті підвищення ролі релігії як сили, яка сприяє реалізації добрих справ, покращенню стосунків представників різних релігійних конфесій, а також боротьбі з бідністю та вирішенню і запобіганню військових конфліктів.

Після лекції студенти поспілкувалися з Т. Блером в неофіційній атмосфері. Вони поставили ряд питань щодо його політичних поглядів, його бачення майбутнього України та світу з огляду на процес глобалізації.

Дікалова Яна
студентка 4-го курсу спеціальності „Переклад”
Зустріч з Тоні Блером стала для мене визначною подією. Дуже приємно бачити таку видатну людину у нас в Україні. Тоні Блер вразив мене своєю щирістю та відкритістю у спілкуванні. Я захоплююся людьми, які займаються благодійністю, яким небайдужий світ, що нас оточує. „Глобалізація та віра” – тема, яка не залишила мене байдужою. Екс прем’єр-міністр говорив про речі, які дійсно варті уваги, а саме про об’єднання людей різних віросповідань заради збереження миру на Землі. Ми повинні мислити глобально, не думати лише про себе, адже багатьом людям в світі в цю хвилину може знадобитися допомога. Я сподіваюсь, що поради Тоні Блера стануть у нагоді нашим чиновникам, вони дослухаються до його порад. А ми, молоде покоління, будемо робити все, щоб зберегти мир, адже людське життя завжди має бути найвищою цінністю.

Орлянська Тетяна
студентка 4-го курсу спеціальності „Переклад”
Лекція Тоні Блера була для мене дуже цікавою та актуальною. В період глобалізації суспільство не так часто звертає увагу на долі інших, настає ера відчуженості та байдужості. Саме в цей час нам потрібно замислитися про віру.

Заводовський Олександр
магістр спеціальності „Переклад”
Зустріч з Тоні Блером виявилась пізнавальною та цікавою. Тема обговорення – релігія в добу глобалізації. У своїй доповіді Тоні Блер неодноразово наголошував, що віра має бути не джерелом конфліктів та розбіжностей, а тим, що об’єднує людство, навіть якщо ви не належите до жодної з конфесій. Студенти задавали запитання щодо кар’єри Тоні Блера та цікавились його думкою стосовно покращення життя як в Україні так, і у всьому світі. Зустріч виявилась корисною також і з перекладацької точки зору, зокрема, було цікаво спостерігати за роботою перекладачів-синхроністів під час зустрічі.

Боклогова Катерина
студентка 4-го курсу спеціальності „Переклад”
Шостого червня мені випала чудова нагода поїхати на лекцію для студентів, яку проводив колишній прем’єр-міністр Великобританії – Тоні Блер. Дуже приємно, що така видатна особистість цікавиться не тільки політичною діяльністю, але і приділяє увагу соціальній та релігійній сфері. Мені дуже сподобалося спілкування Тоні Блера з українськими студентами.

Орлова Анна
магістр спеціальності „Переклад”
На цей раз Тоні Блер приїхав до Києва не як політик, а як людина, що може поділитися новими думками. Тоні Блер – дуже розумна та освічена людина, і я рада, що мала змогу послухати лекцію такої видатної особистості. На ній були присутні студенти різних ВНЗ, які після лекції могли задати запитання та отримати на них змістовні відповіді.
В цілому атмосфера була приємна і дружня, і студенти охоче слухали кожне слово. Тема лекції, на мою думку, вибрана дуже вдало, адже останнім часом саме віри не вистачає в нашому житті. Тоні Блер зауважив, що зараз в одній компанії або спільноті ми можемо бачити людей різних національностей та чути різні мови, але це не є причиною для страху. Я вважаю, що основна ідея, яку Тоні Блер намагався нам донести – не важливо яке у вас віросповідання чи якого кольору ваша шкіра, важливо те, що всі ми маємо рівні права та не повинні боятися пізнавати один одного. Хочу подякувати керівництву нашого університету за таку чудову поїздку та викладачам, що нас супроводжували.