Крізь час і простір зоряним шляхом

Крізь час і простір зоряним шляхом

Саме такий шлях обрав Рауф Ахметович Аблязов. Надзвичайно багато він зробив за життя: був керівником, винахідником, ученим, просвітителем, державним діячем, засновником Університету. Все, чим би не займався Рауф Аблязов, він робив старанно, сумлінно і творчо.

Зв'язавши долю з машинобудуванням, Рауф Ахметович досяг найвищого професійного визнання у своїй справі. Спочатку він стає головним конструктором СКБ, а згодом - директором заводу "Фотоприлад", створює ЦКБ "Сокіл".

Під керівництвом Р. А. Аблязова вперше у світовій практиці розробляється унікальна апаратура для пілотованих космічних станцій, проводяться дослідження у галузі точної механіки, оптики, електроніки.

362 (4)

За результатами роботи конструкторського бюро було видано більше ста авторських свідоцтв на винаходи, а за створення нової техніки шістьом співробітникам присвоєно звання лауреатів Державної премії СРСР, близько 20 фахівців отримали ордени і медалі.

З часом, Рауф Ахметович переходить працювати до Черкаського інженерно-технологічного інституту. У цьому навчальному закладі він створює технологічну лабораторію зі станками ЧПУ, що на багато років утвердило високий рівень кафедри в Україні.

362 (3)

Вперше в ЧІТІ Р. А. Аблязов створює лабораторію автоматизованого проектування на базі обчислювальних машин типу "Наїрі", що дозволило студентам, на той час, виконувати дипломні проєкти з використанням комп'ютерної техніки.

90-ті роки ХХ століття привнесли кардинальні зміни не тільки в Україну, але й у життя кожної людини. Скориставшись багатим науковим, управлінським, організаторським і педагогічним досвідом, Рауф Аблязов створює перший на Черкащині приватний вищий навчальний заклад. За 30 років своєї діяльності, Східноєвропейський університет економіки і менеджменту надав вищу освіти тисячам фахівців, які внесли свій вагомий вклад у розвиток української економіки.

362 (2)

Ставши засновником і керівником Університету, Рауф Ахметович приділяв максимальну увагу дотриманню європейських стандартів освіти в Університеті, навчаючи студентів високо кон’юнктурним спеціальностям, забезпечуючи навчальний заклад професійним професорсько-викладацьким складом і потужною матеріально-технічною базою. Вшановуючи видатні заслуги керівника і засновника, сучасний Східноєвропейський університет з гордістю носить ім’я Рауфа Аблязова.

Рауф Ахметович, насправді, унікальна особистість, яку наше суспільство відмітило безліччю нагород та орденів. Саме перу цієї надзвичайно мудрої людини з величезним життєвим досвідом, належить така фраза: «Щастя не в тому, що життя склалося легко, а в тому, що отримуєш задоволення від якоїсь справи. Життя складне у всіх. Ще не було покоління людей, які б жили легко та спокійно. Людина навіть у важких умовах все одно залишається задоволеною життям тому, що вона щось робить. Головне - займатися тим, що приносить користь не тільки тобі, але й суспільству. Реалізувати себе. В цьому, можливо, і є щастя людини».

Ці слова звучать як настанова майбутнім поколінням.

Що ж, будемо щасливими!

362 (1)