До дня юриста у Східноєвропейському університеті провели форум молодих правників

До дня юриста у Східноєвропейському університеті провели форум молодих правників

5 жовтня за ініціативи Головного територіального управління юстиції в Черкаській області і Координаційної ради молодих юристів у Східноєвропейському університеті пройшов VII Форум молодих правників Черкащини. Захід проведено у рамках Тижня права і приурочено до Дня юриста.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк наголосив на меті зібрання – підвищенні рівня практичних знань студентської молоді, розширенні співробітництва ВНЗ, що здійснюють підготовку фахівців-юристів, із судовими, правоохоронними органами, органами юстиції тощо. Також він повідомив присутнім про те, що стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я маю право», який має на меті підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо використання й захисту їхніх прав у повсякденному житті.

Під час форуму було проведено низку майстер-класів. Так, помічник судді Соснівського районного суду Черкас Оксана Аліценко у своєму виступі торкнулася актуальних питань запровадження судової реформи в Україні, а саме реорганізації судів, змін до процесуального законодавства, впровадженні електронного судочинства тощо. Завідувач Третьої Черкаської державної нотаріальної контори Катерина Олексієнко розповіла про ефективні механізми реалізації та захисту права на спадкування. Євген Фонрабе, адвокат Ради адвокатів Черкаської області, звернув увагу присутніх на питання професійної компетентності та морально-етичних стандартів адвокатів, необхідних для належного виконання ними своїх обов’язків.

Серед учасників також були представники Черкаського міського центру зайнятості, Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, науковці, студенти та учні старших класів навчальних закладів міста. Було розглянуто державні гарантії щодо надання першого робочого місця для молоді, реалізацію державної політики у сфері використання та охорони земель і чимало інших актуальних питань правового змісту, які супроводжувались активним обговоренням.

Доповідачі акцентували увагу студентів на формуванні активної громадянської позиції під час майбутнього працевлаштування й усвідомленні рівня соціальної відповідальності за обраний фах. Безпосереднє спілкування студентів з юристами-практиками привносить нові грані в навчально-виховний процес, збагачує й розвиває його.