Сталий регіональний розвиток в Україні

Сталий регіональний розвиток в Україні

СУЕМ вкотре доводить зацікавленість в реформах та запровадження новацій в Україні.

«Наш навчальний заклад готує майбутніх спеціалістів для господарського сектору, як області так і країни в цілому, і основою нашої підготовки є професійність. Однак ми ні в якому разі не відділяємо професійні якості випускників СУЕМ від їх патріотичного виховання, формування соціально-активних навичок. Особливо, коли йдеться про поєднання освітніх завдань, наукових пошуків та застосування нашого досвіду при формуванні стратегій розвитку та практичної участі в реалізації таких проектів», говорить ректор університету Н.Л.Казарінова.

Саме тому Східноєвропейський університет економіки та менеджменту відгукнувся на ініціативу проекту «Підтримка сталого регіонального розвитку в Україні» щодо участі в засіданні круглого столу «Кращі практики регіонального розвитку для України» із представниками усіх зацікавлених у регіональному розвитку сторін та практичному тренінгу «Розробка та управління проектами місцевого та регіонального розвитку». Університет представляв начальник відділу міжнародних відносин Білик Сергій Олександрович.

Проект «Підтримка сталого регіонального розвитку в Україні», що фінансується ЄС, має на меті надання Урядові України підтримки у формуванні системи регіонального розвитку відповідно до міжнародної передової практики. Загальна мета Проекту полягає в модернізації регіональної політики України шляхом поширення політики регіонального розвитку ЄС.

Засідання круглого столу та практичний тренінг відбувся в рамках проекту «Підтримка сталого регіонального розвитку в Україні», що фінансується ЄС, за підтримки Міністерства Регіонального Розвитку та Будівництва України в період з 14.06.10 по 19.06.10 в місті Київ на базі готелю «Славутич».

В перший день програми учасники круглого столу, а це запрошені зацікавлені в регіональному розвитку представники органів влади та самоврядування, громадських та експертних організацій, навчальних та наукових закладів, бізнес-асоціації, міжнародних організацій, проектів, підприємців, обговорили питання адміністративно-територіального реформування, створення механізмів, в тому числі фінансових, регіонального розвитку.

Також представлено досвід та краща практика європейської системи регіонального розвитку, а також готові пропозиції щодо створення сучасної системи регіонального розвитку в Україні.

В рамках круглого столу для обговорення були представлені доклади: «Реформа адміністративно-територіального устрою України та реформа місцевого самоврядування від проектів до реалізації» (Анатолій Федорович Ткачук; Юрій Іванович Третяк); «Політика регіонального розвитку (досвід ЄС)» (Таня Забуковець-Ковачич); «Нова державна регіональна політика – веління часу» (Юрій Іванович Ганущак).

Підчас обговорення питань сталого регіонального розвитку було висловлено позицію СУЕМ щодо ролі та місця закладів вищої освіти в проведенні адміністративно-територіальних реформ та участі в проектів регіонального розвитку.

С.О.Білик коментує, - «Вищі навчальні заклади не можуть бути відірвані від реформ, адже саме навчальні заклади формують кадрову складову суб’єктів господарювання. Тому будь-яка реформа повинна проходити з урахуванням необхідних змін у вищих навчальних закладах не тільки в процесі підготовки, а й оцінки кваліфікаційного рівня підготовленого спеціаліста. Саме тому адаптація процесу його підготовки до вимог запроваджуваних змін повинна стати базовою складовою будь-якої реформи. Такий підхід змінить саме ставлення до вищої професійної підготовки та якщо бажаєте, змінить статус вищого навчального закладу».

Представник СУЕМ пройшов навчання на практичному тренінгу «Розробка та управління проектами місцевого та регіонального розвитку».

Навчальною програмою тренінгу проведено передачу знань та отримання практичних навичок в ідентифікації, підготовці, реалізації (управлінні) та моніторингу проектів місцевого та регіонального розвитку.

Особливістю навчальної програми є те, що відповідно до неї проведено підготовку фахівців, які отримали знання та навики (засвідчені відповідним сертифікатом) щодо підготовки та управління проектами.

Для участі в тренінгу протягом зазначеного періоду були запрошені представники Київської, Житомирської, Черкаської, Чернігівської областей.

На завершення С.О.Білик сказав: – «Участь наших колег в таких навчальних програмах лише підвищують їх професійний рівень, а натомість і нашого університету. Ще раз наголошую, наш навчальний заклад, весь його професорського-викладацький склад – це не лише вчителі й вихователі, а й активні учасники соціального-економічних змін в області та країні. Наш навчальний заклад робить свій посильний внесок до розбудови сучасної, освіченої та заможної України».