ЗАКРИТИ

День Соборності України

День Соборності України

День Соборності України - свято, яке відзначає наш народ кожного року 22 січня, адже саме в цей день у 1919 році відбулося проголошення Акту возз'єднання Української народної республіки й Західноукраїнської народної республіки, який спирався на одвічну мрію українців - незалежну, соборну, вільну державу.

Цей Акт став могутнім виявом нашого народу до етнічної й територіальної консолідації, свідченням його самоідентифікації, становлення політичної нації. Однак завершити процес  формування однієї держави завадила окупація українських земель сусідніми державами та суперечками між політиками з обох таборів, через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Тому у XX столітті українці змушені були продовжувати боротьбу за неї, аж до відновлення незалежності в 1991-му.

Зараз українці знову виборюють своє право на єдність, адже через імперські амбіції сусідньої країни-агресорки частина наших територій знову знаходиться під окупацією. Але ми - навіки разом, нас не роз'єднати, нас об'єднує Україна, тож перемога буде за нами!