У Черкасах обговорили особливості цьогорічної вступної кампанії

У Черкасах обговорили особливості цьогорічної вступної кампанії

30 червня у редакції газети «Нова доба» відбулася прес-конференція ректорів черкаських вишів із представниками засобів масової інформації стосовно цьогорічної вступної кампанії.

На зустрічі були присутні керівники Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, Східноєвропейського університету економіки і менеджменту, Черкаського державного технологічного університету, Черкаського інституту пожежної безпеки.

Керівник Ради ректорів Черкащини Олександр Черевко відзначив, що цьогоріч кількість абітурієнтів в Україні становить 210 тисяч, зокрема 6,5 тисяч – у Черкаській області. Також Олександр Володимирович розповів про деякі особливості цьогорічної вступної кампанії. У 2016 році вступники можуть подати до 15 заяв. При цьому не встановлюється обмеження щодо кількості університетів, до яких подаються заяви вступників. Натомість встановлюється обмеження за кількістю спеціальностей – до п’яти. Також для кожної з них потрібно визначити пріоритетність. Заяви абітурієнти подають тільки в електронному вигляді.

Далі слово було надано ректору Східноєвропейського університету, яка розповіла про деякі нововведення цього року. У 2016 році востаннє буде здійснюватися набір на освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста та спеціаліста. Відповідно до нового закону «Про вищу освіту» вже з наступного року випускники бакалаврату будуть вступати тільки на магістерські програми підготовки.

Окрім того, у цьому році набір студентів до вищих навчальних закладів буде здійснюватися за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей. Це пояснюється тим, що коли абітурієнт вступав на дуже вузьку спеціальність, його мобільність, можливість зміни освітньої траєкторії у майбутньому була суттєво звужена. За вузькою спеціальністю при зміні кон’юнктури ринку праці випускнику ВНЗ важко працевлаштуватися. Ідеологія нового переліку полягає в запроваджені підходів європейських країн.

Також ректор закцентувала увагу на тому, що подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийом за державні кошти, не обмежується.

Виступи керівників Черкаського державного технологічного університету і Черкаського інституту пожежної безпеки супроводжувалися додатковими коментарями стосовно чинних майже в кожному ВНЗ програм подвійного диплома. 

Виконувач обов’язків ректора Черкаського державного технологічного університету Олег Григор Олег говорив про пріоритети отримання саме інженерної освіти як запоруки стабільного майбутнього фахівця технічної галузі.

Ректор Східноєвропейського університету підтримала колег в питанні розвитку програм подвійного диплома, але наголосила на важливості оволодіння майбутніми фахівцями практичними навичками під час навчання. Вона зазначила, що Східноєвропейський університет надає можливість студентам проходити практику у створених на власній базі навчально-науково-виробничих центрах, в яких моделюються процеси, наближені до реальних, в різних галузях господарства. Наприклад, у сфері страхування, банківської діяльності, готельно-ресторанному бізнесі, юриспруденції, роботи на біржах.

Східноєвропейський університет є єдиним навчальним закладом в регіоні, де здійснюється підготовка фахівців за освітньою програмою «Дизайн ландшафту». Підготовка студентів здійснюється спільно з Департаментом архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради. Студенти мають можливість розробляти концептуальні ідеї з благоустрою та озеленення територій міста.

В університеті також готують за унікальною в регіоні спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Можливості цієї спеціальності значно розширились і поряд з фахівцями-документознавцями університет може готувати фахівців для архівних установ, книговидавничих підприємств та бібліотечної галузі.

Цього року Східноєвропейський університет уклав угоду з Асоціацією кулінарів України і на базі кафедри готельно-ресторанної справи запрацював її черкаський осередок. Це дозволяє майбутнім фахівцям спеціальності «Готельно-ресторанна справа» брати участь у міжнародних конкурсах із кулінарного мистецтва. Восени кулінарні змагання будуть проходити у Салоніках (Греція).

Підготовка фахівців із спеціальності «Туризм» спрямована на поглиблене вивчення іноземних мов як невід’ємної складової розвитку індустрії гостинності. Студенти мають можливість проходити практичну підготовку в туристичних фірмах області, а також оплачуване стажування в Туреччині, Греції та Німеччині.

Представники ЗМІ цікавились особливостями кожного ВНЗ та відзначили доречність такої зустрічі, оскільки, за даними опитувань, 17% абітурієнтів ще не визначилися з майбутнім фахом.