Уже рік, як відійшов у вічність один із найбільш шанованих громадян м. Черкаси й Черкащини.

Життєвий шлях Рауфа Аблязова – це зразок високого професіоналізму та безмежної відданості справі. Згадуючи про Рауфа Ахметовича, найперше треба сказати, що ця людина, діставши від своїх батьків гарні природні задатки, упродовж усього життя до останнього продовжувала самовдосконалюватися. Він став талановитим інженером, конструктором, успішним керівником заводу й, нарешті, засновником та ректором університету.

Одним з найбільших та найулюбленіших проектів Рауфа Аблязова став Східноєвропейський університет.

568 (4)

Як же починалась історія першого приватного університету Черкащини?

У 1992 році, орендуючи одну кімнату в Будинку Природи м. Черкаси з чотирма соратниками, Рауф Ахметович сказав, що є можливість створити приватний вищий навчальний заклад. На той час такий навчальний заклад уже працював у Слов’янську. Ідея здавалася нездійсненною. Проте він пішов наперекір думкам і побоюванням. І вже після першої публікації оголошення в газеті «Черкаська правда» до інституту подали заяви понад 350 абітурієнтів, які бажали навчатися в приватному вищому навчальному закладі.

1997 рік ознаменувався в житті  Університету довгоочікуваним та урочистим періодом — випуск перших фахівців для економіки України. На вручення дипломів зібралося більш ніж 2000 батьків, випускників, студентів, викладачів й просто зацікавлених. Бриніли сльози щастя на очах, лунав сміх, панувала радість.

568 (3)

Пройшли роки — був Інститут бізнесу, потім Академія менеджменту. Тепер — Університет імені Рауфа Аблязова.

Однак не полишала засновника ще одна близька та така «рідна» тема – космос.

У двотисячні роки, завдяки Аблязову Рауфу Ахметовичу, Черкащина стала найвідвідуванішим космонавтами місцем на планеті після Москви й Куби.

Університет мав широкі й тривалі зв’язки з Центром підготовки космонавтів. Черкаські підприємства ЦКБ «Сокіл», Смілянський Приладобудівний завод активно брали участь у створенні техніки для космічних станцій «Салют 3», «Салют 5». Багато працівників тих підприємств працювало в Університеті. Серед найвідоміших — Аблязов Рауф Ахметович, Падурець Григорій Іванович. До сьогодні в університеті працює доктор технічних наук Задорожний Іван Степанович.

568 (2)

У стінах Університету створений музей космонавтики, де зберігаються артефакти з підписами космонавтів, у тому числі й Ніла Армстронга, астронавта який виконав політ на Місяць і був першим землянином, який ступив на його поверхню.

Ми згадуємо про Аблязова Рауфа Ахметовича як про великого керівника, мудрого вчителя та наставника, талановитого науковця,  людину яка своїми ідеями та роботою випереджувала час.