Саме такий шлях подолали наші колеги зі Східноєвропейського університету економіки і менеджменту задля участі у Всеукраїнській науковій конференції, присвяченій 135-й річниці В’ячеслава Липинського, яку 24-26 квітня 2017 р. у місті Луцьк проводив Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки.

Наш навчальний заклад представляли к.і.н., доцент, завідувач кафедри туризму Іван Десятніков, к.е.н., доцент кафедри економіки, обліку та оподаткування Людмила Германенко, які виступили із доповіддю “Регіональні «місця пам’яті» в Україні (масштаби територіального патріотизму держави на прикладі національної валюти)”, та к.і.н., доцент, директор Коледжу економіки і управління Сергій Шамара із темою “Інституції національної пам’яті в контексті сучасного українського консерватизму” (співавторка – магістрантка ЧНУ ім. Б. Хмельницького Юлія Ігнатенко).

“Спочатку ми відвідали науковий семінар “Українська революція 1917-1921 рр.: десять міфів та одна провокація”, – розповідає С. Шамара, – який проводив у бібліотеці СНУ співробітник Інституту історії України НАН України Віталій Скальський. Вийшла дуже цікава розмова про “президента” Грушевського; “антисеміта” Петлюру; “трьохсот” крутянців; луцьку особливість пам’яті про революцію 1917-1921 рр.; про те, чому Кримської Народної Республіки насправді не існувало і чи був Донбас Україною сто років тому”.

На загал наступні панелі конференції були надзвичайно цікавими, адже політологи, історики, економісти, журналісти та інші фахівці з різних куточків України репрезентували розмаїття ґрунтовних тем, які так чи так об’єднувала постать В. Липинського.

“Нам вдалося зав’язати стійкі наукові зв’язки з деканом історичного факультету, професором Анатолієм Георгійовичем Швабом, – ділиться враженнями І. Десятніков, – з декількома кафедрами волинського вишу, місцевими музейниками та краєзнавцями. І вже запрошені на наступний науковий форум у жовтні цього року”.

Приємним підсумком конференції стали відвідини місцевих пам’ятних місць – Замку Любарта, пам’ятника Лесі Українці, місць перебування В’ячеслава Липинського та багатьох інших.

Довідка:

Липинський В’ячеслав Казимирович (1882-1931) – знаний український мислитель, історик, соціолог, політолог і дипломат польського походження. В європейській науці відомий як “український Кант” і “український Вебер”. Народився на Волині, мав маєтності на Черкащині (Русалівка), помер у Відні, похований на Батьківщині, у селі Затурці. В. Липинський – автор державницької парадигми української історії (яка конкурувала з народницькою школою М. Грушевського), а також – ідеологічних праць із теорії та практики українського політичного консерватизму (зокрема, обґрунтував Гетьманат 1918 року). Більшість його поглядів на побудову держави, громадянського суспільства, формування політичних еліт, конструювання нації за принципом територіального патріотизму залишаються актуальними для України по сей день.