В СУЕМ відбулася Перша регіональна науково-практична конференція молодих учених, студентів

В СУЕМ відбулася Перша регіональна науково-практична конференція молодих учених, студентів

Конференція була організована кафедрою теорії і практики перекладу в рамках Комплексного плану Східноєвропейського університету економіки і менеджменту. У конференції взяли участь більше 40 осіб, серед яких були молоді викладачі, магістранти, студенти та учні випускних класів Черкаської області.

Відкриваючи конференцію, доцент кафедри теорії і практики перекладу СУЕМ к. філол. наук, перекладач В. М. Кикоть розповів про традиції та перспективи розвитку перекладознавства в Україні, надав стислий огляд перекладознавчих шкіл, висвітлив перспективи фахової перекладацької підготовки.

На конференції було акцентовано, що українське перекладознавство органічно інтегрується в сучасну світову науку про переклад, розвиваючи тим самим як його окремі напрямки, так і розробляючи загальні перекладацькі стратегії та моделі перекладу.

В своїх доповідях студенти Голиш А., Зорін Г., Руденко Т., Огілько Л. та ін., а також викладачі Сиборова О. Л., Скворцова Є. І., Мікрюков О. О. запропонували для обговорення свої наукові розробки з питань проблематики перекладу англійської країнознавчої лексики, порівняльного аналізу різних видів перекладу, проблем поетичного перекладу (еквівалентність, інтерпретація), перекладацького аспекту локалізації програмних продуктів та ін.

Доповіді студентів переросли у жваве обговорення актуальних проблем сучасного перекладознавства. Доповіді англійською мовою супроводжувались синхронним перекладом.

В рамках конференції відбувся брейн-ринг з англомовної країнознавчої тематики із нагородженням переможців. Проведено пробне тестування з англійської мови в Системі дистанційного навчання «Прометей» для учнів випускних класів Черкаської області. Учасники конференції отримали іменні сертифікати.

За відгуками учасників конференція окреслила коло актуальних питань перекладознавства та підготовки фахівців з перекладу, виявилась корисною для учнів в аспекті профорієнтації. Сподіваємось, що участь в такому непересічному заході допоможе випускникам визначитися з вибором гідної професії для свого майбутнього життєвого шляху.