У Черкасах обговорили стратегічні питання судової реформи

У Черкасах обговорили стратегічні питання судової реформи

15 вересня у Східноєвропейському університеті економіки і менеджменту за ініціативи ВГО «Асоціація українських правників» та громадської спілки «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» було проведено засідання круглого столу на тему «Стратегічні питання реформування судової гілки влади в Україні».

У заході взяло участь понад 50 осіб, серед яких: судді обласних і районних судів, фахівці Головного територіального управління юстиції області, представники прокуратури, юристи, адвокати, керівники громадських організацій, науковці вищих навчальних закладів Черкащини.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулася ректор університету: «Наш університет є одним із провідних вищих навчальних закладів регіону в підготовці фахівців-юристів. Саме тому ми повністю підтримали ідею Асоціації українських правників провести обговорення проблем реформування судової влади України у нашому закладі. Ми завжди готові підтримувати ініціативи громадських організацій та органів державної влади, спрямованих на розбудову демократичної і правової держави».

Із основною доповіддю виступив голова ВГО «Асоціація українських правників», член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Василь Костицький. Він наголосив, що головною метою цього круглого столу є напрацювання пропозицій щодо напрямів реформування судової гілки влади. Зокрема, під час обговорення розглядалися питання спеціалізації, інстанційності та територіальності в організації судової влади, виборності і призначення суддів, підвищення їхньої кваліфікації, запровадження публічних іспитів кандидатів на посаду судді, а також участі громадськості у контролі за їхньою діяльністю.

Своє бачення проблемних питань судової реформи висловили заступник голови Апеляційного суду Черкаської області Віктор Єльцов, завідувач кафедри публічного права ЧНУ ім. Б. Хмельницького Геннадій Волошкевич, представники від громадських організацій Валентина Александрук  (ГО «Освіком») та Галина Сухомлин (ВГО «Ефективний власник»).

За результатами дискусії організатори заходу розробили резолюцію круглого столу, яку буде направлено до Верховної Ради України.