Науково-методичний семінар «Вплив інтеграційних та глобалізаційних процесів на розвиток національної системи освіти»

Науково-методичний семінар «Вплив інтеграційних та глобалізаційних процесів на розвиток національної системи освіти»

20 листопада 2013 року викладачі та студенти Юридичного інституту зібралися на семінар «Вплив інтеграційних та глобалізаційних процесів на розвиток національної системи освіти».

За мету семінару обрано обговорення актуальних проблем розвитку національної освіти в умовах світових інтеграційних та глобалізаційних процесів. Зібрання шляхом дискусії окреслило тенденції розвитку вітчизняної вищої освіти в сучасних умовах, охарактеризувало їх наслідки та сформулювало напрями підвищення рівня вітчизняної освіти до світових стандартів.

Із вступною доповіддю «Особистісні та національні аспекти сучасної освіти» виступив к. і. н., завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін О. В. Десятніков. Доповідач окреслив загальні тенденції впливу глобалізаційних процесів на систему освіти й запропонував бачення напрямків подальшої навчальної та виховної роботи.

В обговоренні доповіді взяли активну участь співробітники інституту, які зосередили увагу на особливостях змін концепцій в освіті на сучасному етапі, практичному застосуванні права в освітній сфері, гуманізації навчання та виховання у вищому навальному закладі, формуванні правової свідомості та правової культури в умовах демократизації суспільства тощо.

Активну участь у семінарі залучено студентів, які своїми виступами продемонстрували бачення молоді сучасних проблем освіти. Так, М. Копил охарактеризував участь органів студентського самоврядування у формуванні правового та культурного світогляду молоді в умовах інтеграційних процесів, Д. Ковиряга висвітлив погляд молоді на сучасні тенденції розвитку системи освіти в Україні, І. Карган проаналізувала питання ефективності виховної роботи у вищому навчальному закладі.

Родзинкою заходу став виступ учня 10 класу Верхняцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 – ліцей» Христинівської районної ради Кибалюка Володимира. Доповідь, присвячена порівняльному аналізу систем з відкритим кодом для дистанційного керування навчальним процесом, викликала схвальний відгук учасників семінару.