Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми правової системи та державотворення в Україні»

Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми правової системи та державотворення в Україні»

У конференції взяли участь провідні фахівці університету, науковці інших ВНЗ як України, так і Білорусі, депутати Верховної Ради, діючі судді Конституційного суду, представники влади.

Серед почесних гостей та учасників були присутні:

  • Богашева Н. В. - депутат Верховної Ради України V скликання, директор всеукраїнської громадської організації «Інститут виборчого права»;
  • Ключковський Ю. Б. - народний депутат України (Верховна Рада України);
  • Марцеляк О. В. - д.ю.н., професор, Заслужений юрист України, начальник Навчально-наукового інституту підготовки фахівців міліції громадської безпеки Харківського національного університету внутрішніх справ;
  • Шишкін В. І. - суддя Конституційного Суду України, Заслужений юрист України;
  • Тихиня В. Г. - д.ю.н., професор, Заслужений юрист Білорусії, член-кореспондент Національної академії наук Білорусії;
  • Козюбра М. І. - д.ю.н, професор , член-кореспондент Національної академії правових наук України;
  • Стецюк П. Б. - суддя Конституційного Суду України, Заслужений юрист України.

Пленарне засідання відкрила ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту, академік Інженерної академії України, професор Казарінова Наталія Леонідівна.

Відомі правники країни висловлювали своє бачення щодо верховенства права в державі, принципів законності на місцевих виборах, впливу глобалізації тощо. На конференції особливо гаряче розгорталася дискусії під час виступів діючих суддів Конституційного суду України Петра Стецюка та Віктора Шишкіна, які наводили чимало прикладів зі своєї практики. Заслужені юристи України обговорювали зміни до конституції, законів та про дотримання європейських стандартів.

Серед доповідей, представлених на пленарному засіданні, варто зазначити виступи на тему «Чергова фаза конституційної реформи в Україні: чи закінчиться вона успішно», «Проблема розвитку конституційної юрисдикції в Україні в перехідний період», «Організація роботи працівників Державтоінспекції у сучасних умовах та напрями її удосконалення» тощо.

На секційних засіданнях науково-практичної конференції «Сучасні проблеми правової системи та державотворення в Україні» працювало 5 секцій, були представлені доповіді 58 учасників. Представлена секційна тематика відзначались високим професійним рівнем підготовки фахівців: «Теорія та історія становлення й розвитку Української держави і її правової системи» - 13, «Проблеми розвитку конституційного процесу в Україні на сучасному етапі державотворення» - 13, «Питання розвитку цивільно-правових відносин в аспекті становлення та розвитку правової системи та державотворення в Україні» - 15, «Кримінальна політика Української держави в аспекті становлення та розвитку правової системи та державотворення» - 8, «Організація роботи вітчизняних судових та правоохоронних органів у сучасних умовах та основні напрямки її удосконалення» - 9 доповідачів.

Учасники конференції ознайомились з університетом, побачили сучасні комп’ютерні лабораторії, численне методичне та інформаційне забезпечення навчання студентів.

На думку народного обранця Юрія Ключковського, такі заходи серед науковців депутата дуже корисні у практичному плані, оскільки серед гостей присутні представники вищих інстанцій влади та державотворення. За словами Юрія Богдановича, нині в Україні найголовнішою проблемою є нехтування принципів верховенства права. А Верховна Рада, за його словами, перестала бути тим місцем, де конструктивно та, головне, злагоджено обговорюються всі проблемні питання суспільства.

Крім того, Юрій Богданович як науковець, професор (кількох університетів у нас та за кордоном) висловив своє захоплення черкаським університетом.

– Враження від Східноєвропейського університету дуже приємні, і я дивуюсь, як можна було без підтримки держави створити такий вищий навчальний заклад – це певною мірою подвиг, – зазначив депутат Верховної Ради України Юрій Ключковський. – Я думаю, Черкасам пощастило, що у них є такий університет з потужною матеріально-технічною базою, який не просто виконує функцію вищої школи, а і є осередком культурного і наукового життя міста.

А професор Валерій Тихиня, перший Голова Конституційного суду Білорусі, зазначив, що у СУЕМі у студентів є бажання навчатися. На цьому Валерій Гур’євич переконався, коли прочитав "суемівцям" спецкурс про проблеми розвитку сучасного права. І, на його думку, випускники цього університету можуть бути достойною зміною нинішнім управлінцям у державі.

На пленарному засіданні були підведені підсумки роботи конференції.