ЗАКРИТИ

Студенти знайомилися із творчим спадком «Архітектора з химерами»

Студенти знайомилися із творчим спадком «Архітектора з химерами»

Із життєвим шляхом і творчим доробком відомого архітектора Владислава Городецького, споруди якого прикрашають столиці України, Польщі, Ірану, студенти Східноєвропейського університету ознайомилися на черговому засіданні музичного салону Центру культури і дозвілля.

Багатогранний талант митця, який мав різнобічні захоплення (мисливець, ювелір, модельєр, авіаконструктор), викликав зацікавленість молоді та бажання на власні очі побачити будинок з химерами, що нині є резиденцією Глави держави, будівлю Національного художнього музею України, костел святого Миколая та інші його витвори.

Окремою, і чи не найцікавішою, сторінкою мистецької години стала інформація про внесок Городецького у формування архітектурного обличчя Черкащини.

Вважається, що Черкаси саме йому зобов’язані поширенням стилю модерн. А почалося все з будинку жіночої гімназії (нині – старий корпус Центру дитячої і юнацької творчості). Цей двоповерховий будинок не мав звичних з поняттям “модерн” криволінійних форм, потрійних ліній. Модернізм полягав тут у незвичайному, нетрадиційно розробленому плані, сміливому використанні й поєднанні декоративних елементів, у діагонально розкреслених шибках великих вікон.

Крім гімназії, Городецький спроектував і побудував у Черкасах чоловічу гімназію (нині – музичне училище ім. Гулака-Артемовського), єврейську гімназію (художня школа ім. Данила Нарбута по Хрещатику), рибні ряди (залишки збереглися у дворі за корпусом Інституту фізичного виховання ЧНУ між вулицями Лазарєва і Дашкевича), громадський банк (нині в приміщенні редакція обласної газети “Черкаський край).

Також учасники заходу, продовжуючи тему попереднього засідання, познайомилися з історією Одеського театру опери та балету. Наступна зустріч у музичному салоні відбудеться 25 квітня об 11.30. Запрошуємо всіх бажаючих!