ЗАКРИТИ

Східноєвропейський університет долучився до заходів із нагоди європейського тижня якості

Східноєвропейський університет долучився до заходів із нагоди європейського тижня якості

Студенти і викладачі Східноєвропейського університету взяли участь у засіданні круглого столу «Якість–емоції–натхнення», який відбувся 17 листопада в рамках відзначення Європейського тижня якості. Захід організований ДП «Черкасистандартметрологія» з метою привернення уваги громадськості до проблем якості, сприяння розвитку національного руху за якість і ділову досконалість.

Керівництво ДП «Черкасистандартметрологія» ознайомило присутніх зі змінами в законодавстві у сфері технічного регулювання. Зокрема, було наголошено, що з січня цього року введено в дію нову редакцію Закону України «Про стандартизацію», яка передбачає приведення національної системи стандартизації у відповідність із європейською моделлю. Згідно з європейською практикою функції національного органу стандартизації покладено на організацію, яка не є органом державної влади (ДП «УкрНДНЦ»). Це сприятиме незалежності рішень щодо прийняття та скасування національних стандартів, оскільки відповідно до Угоди про технічні бар’єри в торгівлі СОТ стандарти визначаються як добровільні.

Крім того, учасники круглого столу обговорили нову редакцію закону «Про метрологію та метрологічну діяльність», яка набуде чинності з 1 січня 2016 року. Цей закон розмежовує регуляторні, наглядові та господарські функції у сфері метрології, розширює механізми акредитації, гармонізує законодавчі акти з європейськими.

Також було обговорено актуальні питання і шляхи підвищення якості харчової продукції, проблемні аспекти сертифікації товарів, послуг і систем управління, підсумки регіональних конкурсів з якості тощо.

Після круглого столу студентам і викладачам провели екскурсію підприємством. Зокрема, показали інформаційний фонд, дільницю з ремонту лабораторного та медичного обладнання, лабораторії вимірювань тиску і вакууму, температурних і теплофізичних вимірювань та інші об`єкти.

Цей захід дав змогу студентам поглибити знання з курсу «Стандартизація та сертифікація» й ознайомитися з діяльністю ДП «Черкасистандартметрологія», що забезпечує державну політику у сфері технічного регулювання та захисту прав споживачів на Черкащині. Отримана інформація стане їм в пригоді під час семінарських занять, виконання самостійної роботи та індивідуальних навчально-дослідних завдань.