ЗАКРИТИ

День пам‘яті Чорнобильської трагедії

День пам‘яті Чорнобильської трагедії

26 квітня виповнюється 37 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

Вибух на четвертому реакторі АЕС став трагедією для усього людства, наслідки якої ми відчуваємо досьогодні.

24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу станції та евакуацію осіб, які там перебували. 31 березня російські загарбники залишили станцію, а 2 квітня над ЧАЕС підняли український прапор.

Країна-агресор продовжує ядерний шантаж усього світу окупувавши найбільшу атомну станцію в Європі. Перебування військових на Запорізькій АЕС знову ставить під загрозу нашу планету. На майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію - це все може призвести до трагічних наслідків, які в десятки разів будуть більшими й страшнішими ніж на Чорнобильській АЕС.