Семінар «Особливості пенсійного забезпечення в Україні на сучасному етапі економічного розвитку»

Семінар «Особливості пенсійного забезпечення в Україні на сучасному етапі економічного розвитку»

16 листопада 2010 року о 13.40 в залі відео-конференц зв‘язку відбувся міжкафедральний науково-практичний семінар на тему «Особливості пенсійного забезпечення в Україні на сучасному етапі економічного розвитку», організований кафедрою економічної теорії.

В роботі семінару взяли участь студенти економічних спеціальностей ІІІ – V курсів, які навчаються в СУЕМ, а також професорсько-викладацький склад, директор інституту економіки Ус Г.О. та фахівці-практики: начальник управління Пенсійного Фонду України в Придніпровському районі м. Черкаси Рожко Тетяна Анатоліївна, директор Черкаського обласного управління страхової компанії «Універсальна» Волошина Віра Григорівна.

Начальник управління Пенсійного Фонду України в Придніпровському районі м. Черкаси Рожко Тетяна Анатоліївна проінформувала присутніх про роботу Пенсійного Фонду України, про хід пенсійної реформи в Україні, та забезпечення виплат пенсіонерам м.Черкаси. Вона, зокрема, зазначила, що хоча в Україні задекларовано перехід на трирівневу систему пенсійного забезпечення, проте на сьогоднішній день працюють лише дві її складові – солідарна та недержавна. Законопроекти щодо запровадження накопичувальної частини пенсії наразі перебувають на розгляді парламенту і очікувати їх прийняття раніше 2012 року марно.

Директор Черкаського обласного управління страхової компанії «Універсальна» Волошина Віра Григорівна доповіла присутнім про основні положення накопичувального страхування життя як додаткової не державної пенсії. Вона математично обґрунтувала отримання достойної пенсії (недержавної частки) нинішніми студентами, які вже найближчим часом повинні дбати по неминуче настання пенсійного віку та певні економічні негаразди, пов‘язані з цим.

Доцент кафедри економічної теорії к.е.н. Шульга Віктор Іванович проінформував присутніх про специфіку діяльності недержавних пенсійних фондів, про переваги та недоліки укладання таких пенсійних угод. Зокрема він зупинився на виявлених протягом 2006 – 2009 років порушень статутної діяльності недержавних пенсійних фондів (НПФ).

Всі доповідачі дали вичерпні відповіді на запитання аудиторії під час обговорення виступів.